Рапърът, продуцент и предприемач Кание Уест, който официално смени името си на Йе миналата година, е даден на съд заради песен в албума му "Donda 2", предават чуждестранните медии.

Делото е заведено от музиканта Маршал Джеферсън, който твърди, че колегата му е използвал без разрешение мотив от негово парче.

Според иска сингълът "Flowers", включен в последната тава на бившия партньор на Ким Кардашиян, съдържа част от денс песента от 1986 г. "Move Your Body" на Джеферсън. Този фрагмент се повтарял в парчето на Уест поне 22 пъти.

Представител на рапъра не отговори на запитване за коментар. Мълчание запази и неговият лейбъл "Universal Music Group", който не е страна по заведения съдебен иск.

Юрист на компанията Ultra International", която държи правата върху песента на Джеферсън, каза, че няма да коментира, но смята, че искът говори сам за себе си.

Снимка: Getty Images

Маршал Джеферсън е сред пионерите в хаус музиката от родния на Кание Уест град Чикаго. Според съдебния иск той и негови представители са признали в разговори с Джеферсън, че във "Flowers" е използван фрагмент от "Move Your Body", но не са получили разрешение за това.

"Уест се застъпва за правата на артистите с една ръка, но не се срамува да взима... с другата ръка", се казва във внесените документи.

Изпълнителят пусна албума "Donda 2" през февруари на устройството "Stem Player", което е изключителна собственост на фирмата му.

От съдебните документи става ясно, че "Flowers" е посветена на бившата съпруга на рапъра Ким Кардашиян, чиято молба за развод беше одобрена през март, предава БТА.

Снимка: Getty Images

Тексаският пастор Дейвид Пол Моутън заведе дело срещу Кание Уест през май, като също го обвини, че без разрешение е използвал част от негова проповед.

Преди време Уест имаше подобни проблеми, които успя да уреди.