Те са сякаш в бурните, луди, златни 20-те години на миналия век. Живеят като след Бел Епок и с житейските уроци на няколко преживени войни и революции. Походката им по софийската улица "Георги Бенковски" е в ритъма на чарлстона. Филмът им, на фона на понеделнишкия следобед, е сякаш първият цветен в историята от черно-бели ленти.

Връзката на Явор Бахаров и Рая Пеева е перманентно кацнала върху най-високата точка на амплитуда от летни преживявания.

Откакто Рая е в живота му е категоричен, че се намира в абсолютното, безкрайно лято. Усеща се като кубински ром в ръцете на Хемингуей. Бездънна чаша с коктейл. Двамата искат да вярват, че ако краят е задължителен, ще дойде в ден, който не съществува - например 31-ви февруари.

Слънчеви очила Рая: Gucci от Grand Optics // Явор слънчеви очила Ray-Ban от Grand Optics

Снимка: Studio KARE за URBN

"Започва през март и преминава в циганско лято до следващия март", казва актьорът.

Рая е практик, използва думите буквално. Така и разбира въпроса ми:

"Нашата връзка е като есента, защото е цветна, топло е в нея, като през лято. Същевременно падат листата, къпят се в пролетен дъжд и след това идва сняг! Бял, който пада, покрива, топи се, изтрива всичко. Имаме някакви спадове и възходи във връзката, които се изчистват, както листата. Пристига пролетта през март и започваме отначало".

Съгласява се с Явор, но само до известна степен. За нея връзката им не се побира в рамките на "свободното лято".

Слънчеви очила Рая: Gucci от Grand Optics // Явор слънчеви очила Ray-Ban от Grand Optics

Снимка: Studio KARE за URBN

Всичките им дни са неделя... с палачинки. И да вали - им е светло. И да е лято - е март.

Младите актьори застават пред #URBN, за да изживеят и запечатат един от следобедите си в столицата. Срещаме се малко преди Явор да започне репетиции на две нови представления. А тя е изнесла премиерите си на два спектакъла. Денят ни е процеп в ангажиран график, който не търпи компромиси. Точни са като по часовник, а Явор е способен да прекара часове из безистен в ремонт, заедно с малката Чийта - домашният им любимец, който ги придружава навсякъде. Сред работници и латекс Явор няма проблем търпеливо да чака Рая. А тя вече пътува "век назад".

Рая е готова за чарлстон вечер

Снимка: Studio KARE за URBN

С #URBN сме им приготвили изненада - връщане назад във времето - в декадите на Сухия режим в САЩ, когато е забранен алкохолът; в годините, когато Коко Шанел е революционер и лансира нова мода в банските костюми - "придобиването на загар" - напълно в летния тон на Явор и Рая.

И така - роклите вече са над глезена, жените се подстригват късо, мъжете носят бели ръкавици на официални приеми, а в българските училища класните карат учениците да събират по 10 стотинки и задължително да четат вестник "Трезвеност" - издание на Националния комитет по въздържание.

По-важно е да си с разума си, а разумът не идва от четене.

Снимка: Studio KARE за URBN

Изкушаваме се да ви разкажем историята на това емблематично печатно издание, което случайно попада в ръцете на Явор Бахаров. Той с любопитството на малко дете се заравя в страниците му. "Трезвеност" може да бъде видян единствено в архива на Националната библиотека, в някои аукциони и при домакините на URBN. Намираме се в старинна къща, а "Трезвеност" се мъдри на вехта ракла до френско издание и аналогов телефон - от онези черните, с навития кабел. "Трезвеност" определено печели вниманието на Явор Бахаров, за разлика от пресата в наши дни.

През цялото време Явор я слуша внимателно // Гардероб: Рая Пеева - Рокля с контрастни шевове Marc Cain от Week & Shop MDL

Снимка: Studio KARE за URBN

Макар да е треторазряден социалистически вестник, на страниците му откриваме завоалирано чувство за хумор, изтънчен изказ, фейлетони и няколко карикатури. Поради добро възпитание и респект към миналото, Явор оценява подобаващо тази архаична находка, чиито страници се разпадат.

"Когато се облякох в дрехите за снимките, погледнах през прозореца на къщата, и обстановката - леко винтидж, и визиите, ми върнаха спомени. Опитвах се да говоря нещо на фотографа, за да вляза в настроението. Казах нещо и на Рая, за евреите. Репликата просто се изплъзна от устата ми. Представих си, че сме, може би, в началото на Втората световна война, без да искам. И после осъзнах, че отсреща има магазин, където преди време съм бил. Там беше първият ми снимачен ден в сериала на БНТ - "Недадените" преди 5-6 години. Бях изстрелял реплика покрай образа на ремсиста, млад нацист, който играх. В епизода хвърлях камъни към къщата, която беше стара, еврейска бръснарница. Трябваше да разбия стъклото и да скандализирам евреите. Моят герой беше хулиган, който започва да се разправя с тях. Действието е около 1942 година. Бях казал нещо неволно, което дълбоко в мен е било закодирано. Колкото и малка да е била тази роля, в този образ съм бил агресивен към евреите и това е оставило стигмата си. Споделих с Рая. Всички роли, които изиграваме, оставят отпечатъци в нас. Някои и белези", казва Явор.

"Ролите остават белези дълбоко в нас", спомня си Явор.

Снимка: Studio KARE за URBN

В ролята на Шекспиров Ромео едва ли повече ще го видим. Сега се усеща по-скоро близък до Меркуцио. Но пък смята, че Рая все още може да играе Жулиета. Въпреки това предпочита да я види като Нина Заречная в "Чайка" на Чехов".

Тя, от своя страна, го вижда по Бергман - шведски гений, заключил в творчеството си смели теми за смърт, измяна и лудост.

"В театъра, в рамкираните условия на представлението, трябва да внимавам не само за себе си, но и за другите. Макар да съм индивидуалист, работата с колегите е уговорка, която се спазва до краен предел", казва Явор. "Може би на сцената съм толкова внимателен, както и когато съм сам, в планината. Но е вярно и обратното - има много случаи, в които в планината съм по-внимателен, отколкото на сцената. В планината можеш да умреш, а на сцената - много по-трудно. Когато над тебе е природата, тогава действаш спрямо нея".

Наясно е и със своята собствена природа - също стихийна сила. Признава, че понякога избухва бързо, но успява и да се владее.

"В екстремните неща съм си сам, но в живота не. Понякога трябва да се грижиш за другите и да внимаваш, както когато ходим на ски. Има защо бабите ми да са изплашени. Тях, както и майките, винаги ги е страх. Ние с Бойко Кръстанов ( бел.р. - актьорите са близки приятелите) не правим чак толкова екстремни опити, както те си представят, но въпреки това им спестявам доста", споделя актьорът.

Явор говори за екстремните си влечения съсредоточено, изражението му се променя и това има своето естествено обяснение. Рая ни разкрива какво ги е довело до настоящата "трезвеност", която ги заземява:

Пренесохме Явор Бахаров и любимата му Рая Пеева в автентична частна къща в малките столични улички - там се запознаха с вестник "Трезвеност" // Гардероб: Рая Пеева - Рокля с контрастни шевове Marc Cain от Week & Shop MDL // Явор Бахаров - Сако, риз

Снимка: Studio KARE за URBN

"Имахме приятели, които загинаха в планината преди около 6 месеца. Тази трагедия беше изтрезвителна и за нас двамата, и за цялата ни компания. Притеснявам се за Явор, когато се качва горе. Преди това не го мислих толкова, но откакто ни сполетя случилото се, оттогава, мисля, е ходил само два пъти. И то само по пистата, а не извън нея".

Рая Пеева е от онези жени с ум като бръснач, които вадят заключенията си по своя начин - от собствените си грешки. Тя е безкомпромисна в забележките, казва каквото мисли, когато я "светне", и със сигурност не рискува безразсъдно:

Гардероб: Рая Пеева - риза с принт и панталон от Marella; слънчеви очила Gucci от Grand Optics; Явор - риза, панталон, обувки и колан Marc O'Polo; слънчеви очила Ray-Ban от Grand Optics

Снимка: Studio KARE за URBN

"По-важно е да си с разума си, а разумът не идва от четене. Той идва от заземяване. Да си на земята, а не да си мислиш, че живееш в литературата. Това е усещане. Говоря за заземяването, което настъпва именно след изтрезвяването. А уви, трезвеността идва след катарзиси и обрати".

През цялото време Явор я слуша внимателно. Казва, че взима думите му от устата и ги подрежда дори по-добре от самия него. Заговори ли тя, той обръща поглед към нея и видимо губи мислите си. Въпреки респектиращото поведение един към друг и опитите за обрани ласки, между тях се прокрадват и онези "захаросани" моменти на влюбените, в които си държат ръцете под масата, говорят си с мили обръщения и взаимно се имитират. Като в случая, в който въпросът е един и същ към двамата, но някой търси помощ за отговора...

Рая: - Хмм..., Какво не направих миналото лято? Не бях послушна. Бях само на нашето море, а искам да ида в чужбина. Какво ли не направих...? Не правих йога, правих само планкове...

Явор: Аз не отидох за риба в морето. А, няма да ти помагам с отговора, каква е тази ръчичка, която ми я пускаш да ти помогна...

Рая: Ами ти си моето момче...

Явор: Няма да ти помагам, отговаряй. Какво не направи миналото лято?

Рая: Не бях послушна...

Явор: Добре, приема се, съгласен съм. Аз не излязох в морето на риба, ходих само на сладководен риболов.

Колкото и да са еднакви, Рая и Явор имат нужда да се допълват. Тя държи на свободата си, но предпочита да е в "плен" на Явор.

Снимка: Studio KARE за URBN

"Не сме това, което сме, когато сме заедно. Колкото и проблеми да имаме, като всяка двойка, се изграждаме и ставаме все по-силни след проблемите. Аз без него съм си Рая, но с него съм Обичащата Рая. Затова трябва да сме заедно."

Категорична е, че случващото се в живота и кариерата й е заради любовта, която открива във всеки ъгъл на дома си, където живеят тримата с малката Чийта. Казва, че за годежи и сватби не говори, защото обетите вече са дадени в сърцето.

"Като актьори често ни вадят от контекста, но като цяло има и много истини, които се пишат в жълтите вестници и вероятно са си така. Но ние пък не ги признаваме, ние ги оборваме, това ни е работата. Не бива да се съгласяваме, трябва да си траем", шегуват се Явор и Рая.

"Започва през март и преминава в циганско лято до следващия 21-ви", казва Явор за връзката им Гардероб: Рая Пеева - Рокля с контрастни шевове Marc Cain от Week & Shop MDL; ботуши H&M Явор Бахаров - Сако, риза, панталон, обувки и колан Marc O'Polo

Снимка: Studio KARE за URBN

Не се чувстват ни най-малко уморени от личните драми, в които спрягат имената им, защото филмът за тях е на голям екран, а не в тесните офиси на редакциите. Това, с което и двамата не правят компромис, е подбора на роли и времето един за друг.

"Аз категорично не бих направила нещо, което да има твърде висока цена. Не правя всичко на всяка цена, а точно обратното. Това, което искам е онова, за което мога да платя с лекота, без да се усещам ощетена".

При Явор подборът е по-скоро емоционален.

"Това, което не искам да се случва кариерата ми, макар да е на начално ниво за мен още, е да участвам в нещо, което предполага конфликти. Вече избягвам провокиращи моменти, в които ми се налага да влизам в спорове, които, на всичкото отгоре, не са интелигентни и градивни. И аз не бих направил всичко на всяка цена в професията. Тук отговаряме еднакво".

Последната дума е на Рая:

"Никога не можеш да предположиш кога и какво ще ти се случи, не можеш да се изолираш, конфликти винаги има".

Той я вижда като Нина Заречная.

Снимка: Studio KARE за URBN

"Много бързо избухвам - чувал съм го. И е вярно, и не е. Понякога съм възпитан и спокоен, но друг път паля. Като всеки нормален човек. Тоест аз съм си нормален човек", смята Явор.

Затова и не вижда проблем в това, да говори за двуполюсните моменти в живота си. Като онзи, в който излезе от Къщата на ВИП Брадър - формат, който продължава да гледа от време на време, защото все пак е бил част от него.

"Влязох за пари, но всички влизат за пари. Разбира се, участниците в предаването се представят по различен начин, но всеки се бори за едно и също - пари. Докато гледам отново предаването, често засичам хора, които много добре се правят, че не са заради парите в предаването. Но и там е всяко чудо за три дни. Не казвам, че съм бил прав тогава. Хората имат право да имат свое мнение, но аз имам моите основания. Затова е направено това предаване, за да може хората свободно да се изразяват. Казва, че в повечето случаи не говори по темите, които вълнуват обществото и са свързани с него, защото никой не се осмелява да го пита.

"Не съм чак толкова страшен. Рая е по-страшна от мен по принцип", разчупва ледовете Явор.

Явор Бахаров свиква бързо с образа си като от 20-те години на миналия век

Снимка: Studio KARE за URBN

"Интелигентността на актьора е въпрос на избор. Той трябва да знае какво се стреми да постигне в публичното пространство, как иска да изглежда. Имидж. Чак толкова не съм напреднал да овладявам това, което излиза за мен в медиите. Би ми се искало обаче. Не ми личи, че толкова ми пука, защото това работя", казва Явор.

За имиджа си като двойка Рая и Явор не полагат целенасочено старание. Но държат да се знае, че се обичат повече, отколкото показват. Толкова, че тя го пуска да ходи сам на риба, а той я възнаграждава за моментите, когато е особено тиха рано сутрин, когато си стяга такъмите.

Слънчеви очила Рая: Gucci от Grand Optics // Явор слънчеви очила Ray-Ban от Grand Optics

Снимка: Studio KARE за URBN

"Събужда ме рано сутрин, преди изгрев и тръгва с Чийта, а аз си оставам сама в леглото, в прекрасната вила край язовира. Преживявам мои женски, романтични моменти. Часът е около 5.30, на развиделяване. Свежо ми е в главата. Знам, че той прави това, което обича, а аз си почивам. После си готвим. Разбираме се по отношение на "самотните ни" моменти. Обичаме понякога да ни няма. Не може непрекъснато да сме заедно."

Трудно може да се повярва, че издържат дълго разделени, заради хармонията, с която комуникират, докато ги снимаме в есенно-лятната градина на столичната къща, наподобяваща музей. Тя му чете заглавия от вестник на измислен френски, той патетично рецитира колонка от "Трезвеност". Двадесетарска идилия.

"Изненадва ме не на сцената, а в живота, защото не съм го гледала толкова. Ще ми се да има повече психологически роли, като по Бергман. Искам да го видя в театър на абсурда по Бекет", казва Рая.

А той мечтае да я гледа в повече комедийни роли.

Гардероб: Рая Пеева - риза с принт и панталон от Marella; слънчеви очила Gucci от Grand Optics; Явор - риза, панталон, обувки и колан Marc O'Polo; слънчеви очила Ray-Ban от Grand Optics

Снимка: Studio KARE за URBN

"Рая не може да бъде друго освен актриса, което не е малък талант. Нина Заречная - това е ролята, която й отива. Тя има самочувствие на сцената и изобщо си мисля, че може да изиграе много неща. Много е талантлива. Практик в детайла на работата, но не и в живота. Съчетание от умна, красива, естествена, талантлива жена. Повтарям красива, защото това е важно за една актриса, както казва и Стефан Данаилов", падат комплимент след комплимент от Явор към Рая.

За Рая всички жени са красиви, но някои са по-красиви на сцена.

"Жената е като любовта, а тя - като пролетта. Затова продължавам да твърдя, че ние сме пролет, ние сме разцъфтяващи", казва тя. 

Рая: Всички пишат как сме се запознали - разхождаше кучето, валеше дъжд - ето пролет е!

Явор: Според мен започнахме в лятото, защото беше бурно като лятото...

Рая: Не! Любовта ни започна края на януари месец, любов!

Явор: За мен започна лятото. Събличахме се бързо. Беше топло, беше лято. Горещи отношения.

Двамата са единодушни, че в ролите си са крайно различни от това, което са в живота. Иронията идва от там, че зрителите харесват повече техните противоположности, за които получават аплодисменти, номинации, награди. Нито един от двамата, обаче, не се осмелява да отвлече своя герой от сцената в реалния живот, само за да бъде харесван от масата. Предпочитат да са далече от представите на наблюдателите.

"Ние сме си диви и щастливи, като едноименния филм на Александър Сано, в който играя Цветан. И за други образи ми се е случвало едно и също, както в представлението "Редки тъпанари" (бел.р - Явор Бахаров взе "Икар" за ролята си). Някой друг колега отказва дадена роля, защото е ангажиран в други проекти, или поради някакви обстоятелства. И идва предложение за мене: "Абе тука чудехме се дали може да изиграеш тази роля". Първият ми въпрос обикновено е "Добре де, кой ви прее*а вас? Защото явно някой ви е прецакал?" Та, така започва при мен изграждането на образа, това в кръга на шегата, но и не съвсем. Говоря с продуцента, режисьора, чета сценария и после започваме да разсъждаваме кой какво може да даде на образа. Сложни са тези противоположни образи, но започват да се ваят от това, което прочетеш за героя си. Важно е да си във времето, да си сверявате часовниците с екипа. Това ни е работата. Индивидуалист съм с колективно мислене. Не знам дали е хубаво това, не знам, наистина. Но нека останалите хора преценят. Отборен играч съм, затова играя футбол, но мисля и за себе си", казва Явор.

Рая и Явор са категорични, че едно от любимите им занимания е да четат заедно.

"Колкото за професионалния спортист е важно да тренира и да е в залата, толкова и за актьора - да си стимулира мозъка", смята Рая.

И Явор я допълва: "И аз мисля, че това е задължение. За да се поддържаш актьор - трябва постоянно да четеш и мозъкът ти да работи. Дали ще четеш или гледаш нещо, важното е мисълта. Баба ми сега е в 90-те си години и изпитва проблеми вече с паметта, но психиатърът препоръчва ребус, телевизия, радио. Да се ангажира мозъкът. Това бих препоръчал на всеки жив човек".

Казват, че в живота хората се разминават помежду си, с лица, със събития, с моменти. Забравя се само това, което не трябва да се помни. Помни се само това, което не може да бъде забравено. Рая и Явор не искат да приличат на известните двойки като Ален Делон и Роми Шнайдър, но отношенията им са достатъчно питателни, за да захранват вдъхновението.

Тя, от своя страна, предпочита нещо абсурдно за него, като по Ингмар Бергман Гардероб: Рая Пеева - Рокля с контрастни шевове Marc Cain от Week & Shop MDL; ботуши H&M Явор Бахаров - Сако, риза, панталон, обувки и колан Marc O'Polo

Снимка: Studio KARE за URBN

Затворени в къща от 20-те години двамата мечтаят да се транспортират директно във времето назад - в парковете с безкрайна върволица от пейки, където цари тишината на усамотението; в библиотека сред прашните рафтове с книги, където да си подхвърлят закачки и заглавия; в пусто квартално кафене със зазимени маси, на които необезпокоявано може да седнат с пластмасови чашки в ръка, без да чакат сервитьора, сметката, без да си гледат часовниците; в гонитба по паветата или край релсите на Графа в октомврийския следобед; в закусвалнята, която току-що е отворила вратите си, а стъклата блестят запотени в сутрешния сумрак.

Те не приличат на другите двойки.

Криси: Оприличават те на Натали Портман, Шарън Стоун. Намираш ли прилика с тях?

Рая: Аз приличам на себе си...

Криси: А Явор? Има ли прилика с някой за теб?

Рая: И той прилича на себе си и на никой друг. Прилича си на моето момче.

(Към Явор) Сега защо ми стискаш ти на мен ръката?

 

 

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Фотограф: Студио КАРЕ за #URBN

Стилист: Сирма Маркова

Грим: Росина Георгиева

Коса: Натали Иванова

Видео и монтаж: Павлин Даскалов

РМ: Йорданка Вълчева

Аксесоари:

  • Рая // слънчеви очила Gucci от Grand Optics
  • Явор // слънчеви очила Ray-Ban от Grand Optics

Гардероб: 

  • Рая // рокля с контрастни шевове Marc Cain от Week & Shop MDL & риза с принт и панталон от Marella
  • Явор // сако, риза, панталон, обувки и колан Marc O'Polo

 

Рая Пеева може да гледате да в представлението "Петел"  на 1 ноември от 19 часа, в "По-полека" на 31 октомври и в "Иначе казано"  - на 15 октомври. 

Явор Бахаров може да видите още тази вечер - на премиерата на дългоочаквания спектакъл  "Маркиз дьо Сад"   на режисьора Иван Урумов. На добър час!