Редица знаменитости отдадоха почит на починалия актьор Сидни Поатие, превърнал се в културен символ, който си отиде от този свят на 84-годишна възраст миналия петък. Тогава скръбната вест бе съобщена от Фред Мичъл, министър на външните работи на Бахамите, който го описа като велик сънародник и личен приятел. По-късно обаче множество от звездните колеги на носителя на "Оскар" си спомниха за него в социалните мрежи, вземайки ги последно сбогом с него.

"Никога няма да забравя елегантността и класата, която този човек демонстрира през целия си живот, примера който ми даде, не само като чернокож, но като човешко същество... Всичко, което мога да кажа е: благодаря, благодаря за примера и за невероятния дар. Но преди всичко, благодаря, че искаше да споделяш себе си, за да ни направиш по-добри" - написа актьорът и режисьор Тайлър Пери във Фейсбук.

"Не мога да опиша с думи как работата ти промени из основи живота ми. Достойнството, нормалността, силата, изключителността и наелектризирането, което придаваше на ролите си, показа на всички ни, че и като чернокожи сме важни!!! Това беше чест...", написа актрисата и режисьорка Вайола Дейвис в Инстаграм.

"Ако искаш небето, ще напиша по него с букви на височина хиляди метри: На Учителя. С любов. Сър Сидни Поатие. Почивай в мир. Той ни показа как да се протегнем към звездите" - актрисата и телевизионна водеща Упи Голдбърг в Twitter.

"Един от най-великите актьори на своето поколение. Всички сме преживели нашата ера Поатие. Като израснах през 70-те, трябва да кажа, че "Събота вечер в предградията" е първият филм, който съм гледал... почивай в мир... Благодаря", написа музикантът Куестлав в Инстаграм, предава БТА.

"Сър Сидни Поатие, ярката ти светлина никога няма да изгасне. Вратите, които отвори и пътеките, които начерта, ще продължат да проправят път за мечтаещите. Ти показа на света, че с идеи и качества всичко е възможно", гласи поманието на музикантът Лени Кравиц в Twitter.