Гръцко-френският режисьор Коста Гаврас, който е на 85 години, бе принуден да опровергае информацията за собствената си смърт, обявена от редица гръцки медии и от някои световни агенции.

Гаврас се е обадил по телефона в гръцката обществена телевизия ЕРТ, за да каже лично, че новината за смъртта му е "шега, която е проява на лош вкус".

Снимка: AP/БТА

Медиите и агенциите се бяха позовали на новина, изтекла в акаунт, представян като този в Туитър на новата гръцка министърка на културата Мирсини Зорба. Гръцкото министерство на културата обаче след личното опровержение на Гаврас, поясни, че госпожа Зорба все още не е пускала никакви туитове в личния си или в официалния си акаунт в Туитър. Самата министърка заяви пред гръцката агенция АНА: "Това не е моят акаунт, не съм публикувала тази новина". Тя каза, че е подала сигнал в полицията.

Междувременно в същия акаунт в Туитър се появи ново съобщение, което гласеше: "Този акаунт е фалшив, създаден е от италианския журналист Томасо Дебенедети". После акаунтът изчезна от социалната мрежа.

Въпросният журналист, ако се окаже, че той действително стои зад цялата тази история, е рецидивист. В 140 символа в Туитър в миналото той вече "уби" писателката Джоан Роулинг, бившия съветски лидер Михаил Горбачов, кубинския лидер Фидел Кастро и папата. Журналистът представяше фалшивите си туитове като средство за изваждане на яве на "слабите места" на медиите и "уязвимостта на социалните мрежи".

"Винаги се захващам с хора, които са на първи план и които разполагат с всички средства, за да опровергаят новината много бързо. Никога няма да обява смъртта на писател, който е от второстепенен план или тази на съседа си", каза въпросният журналист през 2013 г. в интервю за Франс прес.

Коста Гаврас, чието пълно име е Контантинос Гаврас, сега подготвя нов проект - филмова адаптация по книга на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис.

"Ситуацията с новините е странна. Навсякъде по света има подобни шеги, които незабавно стават истина за някои хора", каза днес той.