Британският режисьор Майкъл Аптед, известен с дългогодишната си документална поредица "Up" и като създател на филма "Само един свят не стига" за Джеймс Бонд, е починал на 79-годишна възраст, съобщават световните агенции, позовавайки се на агента му.

Аптед е починал в четвъртък в дома си в Лос Анджелис, САЩ, съобщава агентът му Рой Аштън, без да разкрива подробности около кончината му.

Майкъл Аптед е познат и с работата си над продукции като биографичния филм за кънтри певицата Лорета Лин "Дъщерята на миньора", "Паркът Горки", "Горили в мъглата", "Процес от класа", "Крайни мерки", "Достатъчно", "Изумителна благодат", "Енигма", "Пробив", и епизоди от дългогодишния британски сериал "Коронейшън стрийт".

Режисьорът е най-известен с документалната си поредица "Up", стартирала през 1964 г. и проследяваща съдбата на 14 британски деца от различни социо-икономически среди от седмата им година до 63-годишна възраст.

Майкъл Аптед е роден на 10 февруари 1941 г. в Ейлсбъри, Бъкингамшър. Следвал е в Кембриджския университет. Сред приятелите му от студентските години е известният комик Джон Клийз. Аптед започва кариерата си в британската телевизия "Гранада", където се заражда идеята за документалната поредица "Up".

На по-късен етап от живота си Аптед се мести в Лос Анджелис. В периода между 2003 и 2009 година е президент на американската Гилдия на режисьорите.

Томас Шлам, настоящият президент на професионалната организация, направи изявление, с което отдаде почит към видния кинодеец. "С натежали сърца скърбим за загубата на нашия почитан колега, дългогодишен лидер на режисьорската гилдия и мой приятел Майкъл Аптед. Наследството му завинаги ще остане вплетено в тъканта на киното и нашата организация", се посочва в изявлението.

Режисьорът на комедията "Шаферки" Пол Фейг споделя, че Аптед винаги е бил изключително добър с него, както и че е голям поклонник на работата му.

"Отиде си друг легендарен кинодеец, брилянтен документалист и прекрасен колега. Направете си услуга и се запознайте с впечатляващата му филмография", написа в Туитър продуцентката на "Пришълците" и "Терминатор" Гейл Ан Хърд.

Почит към Майкъл Аптед отдадоха и от американската Академия за кинематографично изкуство и наука на официалната страница на "Оскар"-ите в Туитър.

"Режисьорът Майкъл Аптед завинаги ще бъде запомнен с новаторската си поредица "Up", както и с многото си възхвалявани филми, сред които "Дъщерята на миньора" и "Само един свят не стига". Аптед ще липсва на всички ни", гласи публикацията.

Въпреки че самият кинодеец никога не е бил номиниран за "Оскар", два от филмите му получават актьорски номинации за водещите киноотличия - на Сигорни Уивър за превъплъщението й в образа на приматоложката Даян Фоси в "Горили в мъглата" и на Джоди Фостър за "Нел".

На страницата в Туитър на група "Гарбидж", която изпълнява тематичното парче към филма от поредицата за Джеймс Бонд, Майкъл Аптед е окачествен като "очарователна душа".

Аптед оставя след себе си съпругата си Пейдж Симпсън и три деца - синове Джим и Джон и дъщеря Лили.