Японският режисьор Рюсуке Хамагучи каза, че е изненадан от международната популярност на наградения с "Оскар" негов филм "Карай колата ми" и я обяснява с универсалността на разказа от Харуки Мураками, върху който се основава.

Сюжетът на лентата разказва за актьор (в ролята Хидетоши Нишиджима), който режисира многонационална продукция на чеховата пиеса "Вуйчо Ваньо". Той още скърби за смъртта на съпругата си, но ръководи репетициите, на които колегите му четат безизразно репликите си.

Тричасовата история за скръб, връзки между хората и възстановяване спечели миналия месец награда "Оскар" на най-добър международен филм.

"Всъщност бях изненадан колко широко бе приета тази продукция", каза Хамагучи на пресконференция в Токио - първата след церемонията за наградите "Оскар".

Макар и да приписа популярността му на универсалността на разказа на Харуки Мураками, той каза, че артистите в главните роли са го представили на екрана много убедително, дори и да е било голямо предизвикателство да бъде предаден светогледът на Мураками.

Снимка: Getty Images

Във вътрешния свят на героите е както чарът, така и трудността на визуалното пресъздаване на разказа, каза ресижьорът.

"Да описваш вътрешния свят... е нещо, в което филмите не са много добри", добави той. Затова е решил да не се придържа към писмения език на оригинала. "Колкото по привлекателна е един разказ, толкова по-трудно е при визуализирането да бъдат надминати образите, които вече са се формирали в съзнанието на читателя."

Хамагучи каза, че е решил да визуализира същността на разказа - отношенията между актьора Кафуку и много по-младия му шофьор Мисаки, който също е загубил майка си, предава БТА. Постепенно те се задълбочават чрез разговорите в любимия му автомобил Сааб.

Филмът обединява вътрешните светове на Мураками и Чехов и отразява контрастите и сходството между тях.

Снимка: Getty Images

Хамагучи има признание и за предишните си филми, но в Холивуд не беше много известен преди наградата за най-добър сценарий на кинофестивала в Кан миналата година за "Карай колата ми".

Що се отнася до следващия му проект, той каза, че "иска да може да каже, че е заснел един, който е малко по-добър от предишния".