Южнокорейски дейци на шоубизнеса, включително режисьорът на филма "Паразит" Пон Джун-хо, призоваха в петък за разследване на начина, по който полицията и медиите са третирали предположенията за злоупотреба с наркотици от починалия наскоро актьор И Сон-кюн, съобщава Ройтерс.

И Сон-кюн, който придоби световна слава с ролята си на богат патриарх в спечелилия "Оскар" филм "Паразит", беше намерен мъртъв миналия месец при очевидно самоубийство.

В медиите обаче се появиха сензационни публикации, базирани на изтекла от полицията информация, че се води разследване за евентуална злоупотреба с наркотици от страна на починалия актьор. Кръвните проби впоследствие опровергаха тези твърдения.

Пон и повече от дузина други филмови и музикални дейци, както и представители на развлекателната индустрия, дадоха пресконференция в Сеул, на която призоваха властите да проверят дали полицията не е нарушила правилата за сигурност и неприкосновеност на личния живот при разследването на смъртта на И.

На пресконференцията бе съобщено, че откакто случаят беше съобщен за първи път от местен вестник, репутацията на И Сон-кюн е била многократно очерняна поради постоянното изтичане на информация за разследването - дори след като многобройните тестове за наркотици се оказаха отрицателни.

Кинодейците също така осъдиха "сензационното" отразяване на новините около смъртта на актьора, включително в ЮТюб, фокусиращо се върху личния живот на И Сон-кю, като го нарекоха "жълта журналистика".

"Призоваваме за проучване на фактите и дали е имало проблеми със запазване на тайната по време на полицейското разследване", каза Пон в изявление, подписано от повече от 2000 артисти и 29 браншови асоциации.

Смъртта на И Сон-кю за пореден път предизвиква критики от страна на развлекателната индустрия и обществеността относно публичния характер на всички криминални разследвания, свързани със знаменитости, подхранвани от медиите и интереса към личния им живот.