Американския режисьор Ричард Донър, който допринесе за създаването на съвременните блокбастъри за супергерои с лентата си "Супермен" от 1978 година, е починал на 91 годишна възраст, предадоха световните агенции.

Той е издъхнал вчера в Лос Анджелис, съобщи семейството му, без да уточни причината за неговата кончина.

В кариерата си Донър участва в създаването на над 70 филма и сериала, включително франчайза "Смъртоносно оръжие", уестърна "Маверик", и детективския трилър "Теория на конспирацията" с Мел Гибсън в главната роля.

Ричард е роден в Ню Йорк през 1930 година. Започва кариерата си като телевизионен актьор, но скоро преминава към режисьорска и продуцентска дейност, предава БТА. Сред филмите, в чието създаване участва като продуцент, са "Х-Мен" и "Х-Мен Началото: Върколак".

В края на миналата година Мел Гибсън разкри, че повече от 20 години след премиерата на екшън комедията с негово участие "Смъртоносно оръжие", режисьорът вече е започнал работа върху петия и последен филм от полицейската поредица. Малко по-късно Донър лично потвърди, че отново ще застане зад камера, за да завърши историята.

"Този филм ще е последният, обещавам. За мен ще бъде чест и привилегия да сложа край на историята. Вълнуващо е", каза по онова време той за в. "Daily Telegraph".

И понеже все още не е ясно на какъв етап е проекта, сега мястото му ще трябва да бъде заето от друго име.

Снимка: Getty Images