Съд в Техеран осъди известния режисьор Саид Рустаи на шест месеца затвор за прожекцията на негов филм на кинофестивала в Кан през 2022 г., предават редица ирански медии.

Продукцията му, озаглавена "Братята на Лейла", рисува портрета на бедно семейство на ръба на разпадането в потъналия в дълбока икономическа криза Иран.

Лентата беше забранена родината на кинодееца още с излизането ѝ на голям екран миналата година, тъй като според властите е "нарушила правилата, участвайки без разрешение в Кан и след това в Мюнхен".

"Революционният съд в Техеран осъди Саид Рустаи и Джавад Норузбеги, режисьор и продуцент на филма "Братята на Лейла", на шест месеца затвор", съобщи на сайта си всекидневникът "Etemaad".

Рустаи и Норузбеги са признати за виновни за принос към опозиционната пропаганда срещу ислямската система в страната.

Снимка: Getty Images

Според таблоидът обаче съдът е постановил двамата мъже да излежат само една двадесета от присъдата, или около девет дни, докато останалата "ще бъде условна за пет години".

"В посочения период от обвиняемите се изисква да се въздържат от дейности, свързани с извършеното престъпление, и да не общуват с лица, активно работещи в областта на киното", пише още вестник "Etemaad".

Според изданието присъдата може да бъде обжалвана в двадесетдневен срок от съобщаването ѝ.

Тридесет и четири годишният режисьор Саид Рустаи се прочу с филма си "Законът на Техеран" (2021), припомня БТА. Година по-късно "Братята на Лейла" донесе на своя създател наградата на журито на ФИПРЕСИ.

Снимка: Getty Images