Клои Чжао, режисьорка на номинирания за награда "Оскари" филм "Земя на номади", не е готова все още да заснеме филм за детството си в Китай, предаде Франс прес.

Агенцията цитира нейно изказване по време на видеоконференция, организирана в рамките на кинофестивала в Санта Барбара.

"Да ровиш в собственото си минало е нещо изключително трудно. Ще са ми нужни още няколко години. Мисля, че трябва повече да узрея, за да не ме е страх да се погледна в лицето!", каза тя.

Чжао, родена в Пекин, добави, че се чувствала в свои води, когато разказвала историите на другите хора. Режисьорката произхожда от богато китайско семейство, пише БТА. То напуска родината си, когато момичето е още тийнейджърка и е записано в британски пансион. След това Клои продължава обучението си в Лос Анджелис и Ню Йорк, където преподавател й става Спайк Лий.

Снимка: Getty Images

Първите ѝ успехи в киното ѝ спечелиха похвали в родината, където я нарекоха "гордост за страната". Но по-късни нейни изявления, появили се в американско списание през 2013 година, в които тя критикуваше Пекин, хвърлиха сянка в отношенията ѝ с властите. Впоследствие тя стана обект на критики от страна на някои националистически кръгове, които я заклеймиха като "предателка". Това може да попречи на киноразпространението на "Земя на номади" в Китай.

Снимка: Getty Images