Ричард Гиър призова Вашингтон да подкрепи Тибет, съобщaват чуждестранните издания. Актьорът се възмути от "жестокостта" на китайската политика спрямо Тибет в момент, когато американският Конгрес дебатира за средствата, които трябва да бъдат използвани за натиск върху Китай заради нарушенията на човешките права в автономния район на страната.

Звездата от "Вътрешни афери" свидетелстваше пред комисията в Конгреса, обвинявайки китайските власти в това, че разделят тибетски семейства, забраняват тибетския език и разрушават религиозни светилища.

Артистът вече многократно е защитавал каузата пред Конгреса, обвинявайки Китай в "жестокост и насилие" срещу народа на Тибет.

Тибет се управлява от Китай от 50-те години на 20-и век, припомня БТА. Множество тибетци, напуснали страната, обвиняват Китай в репресии и мъчения, както и в опити да се заличи тибетската култура.

Около 1 млн. тибетски деца са разделени от семейства си и настанени в пансиони за насилствена асимилация, обявиха през февруари трима пратеници на ООН.

Холивудската знаменитост призова САЩ и техните съюзници да се обърнат към Китай с призив за автономия на Тибет.

Гиър призова представителите да гласуват закон, очертаващ параметрите на американската подкрепа за народа на Тибет.

Ричард Гиър и Далай Лама

Снимка: Getty Images