Робърт де Ниро е от най-високата класа на холивудските актьори. През годините е работил с едни от най-големите професионалисти в индустрията, а към всяка своя задача той подхожда с голяма отговорност и страст. Печели общо две награди "Оскар" и е известен най-вече с ролите си на гангстери или мафиоти.

Роден е на 17 август 1943 г., в Ню Йорк, САЩ, в семейството на художниците Робърт де Ниро-старши и Вирджиния Адмирал. Родителите му се разделят, когато синът им е само на 2 години, а по-късно баща му признава, че е гей. Живее с майка си в квартала "Малката Италия" на Ню Йорк, но баща му също е наблизо и двамата поддържат добри отношения. Сприятелява се с местни гангстери на неговата възраст, които му дават прякора Боби Млякото - причината е слабото му телосложение и бледата му кожа.

Сменя няколко училища, а когато влиза в Гимназията за Музика и изкуство, бързо я напуска, защото мисли, че не е достатъчно добър. Така решава да преследва актьорска кариера. Преподава му Стела Адлър, която го обучава по системата на Станиславски - да преживееш емоцията, вместо да я имитираш.


Робърт де Ниро като дете

Дебютира на театралната сцена в ролята на Страхливия лъв във "Вълшебникът от Оз". Екранният му дебют е във филма "The Wedding Party". През следващите няколко години има малки роли в не особено успешни филми, докато не се запознава с режисьора Мартин Скорсезе, с когото работи през голяма част от кариерата си. Първият съвместен проект на двамата творци е "Коварни улици" (1973 г.), където Де Ниро изиграва ролята на мафиот. Голяма част от следващите му превъплъщения са със същия архетип (като "Кръстникът 2", за който печели първия си "Оскар").

През 1976 г. е големият му пробив с ролята му в "Шофьор на такси", отново режисиран от Мартин Скорсезе. Преди това той дори няма шофьорска книжка, но се научава да шофира, карайки такси, като по този начин опознава и поведението на този тип шофьори. От лентата с негово участие произлиза и култовата сцена и реплика "На мен ли говориш?". Всъщност цялата сцена е импровизация на актьора, която е била толкова сполучлива, че влиза в крайния продукт.

Ролята му на Джейк Ла Мота му носи втория "Оскар". В процеса на работа той качва 30 килограма, за да прилича повече на боксьора. За други роли също предприема драстични промени в теглото си.

Филмографията на Робърт де Ниро е изключително богата откъм жанрове и запомнящи се образи, толкова, че те могат да се обсъждат с дни. Сред някои от най-успешните му филми (освен гореспоменатите) се нареждат: "Ловецът на елени", "Добри момчета", "Ронин", "Анализирай това" (и двата филма), "Жега" (който се превръща в един от най-влиятелните филми за своя жанр, особено заради динамиката между Робърт Де Ниро и Ал Пачино), "Мъже на честта", "Нос Страх", "Да разлаем кучетата" (или както други хора биха го нарекли: "Учебник по PR"), "Запознай се с нашите" (трилогията), "Звезден прах" и още много други.

През 1989 г. създава продуцентската си компания "Трибека". Първият му филм като режисьор е "Ние не сме ангели".

В личния си живот артистът е известен като женкар. Още като много млад излиза с много жени, само за да им разбие сърцата след това, докато през 1976 г. не среща първата си жена Дайън Абът по време на снимките на "Шофьор на такси". Двамата имат син - Рафаел, а Де Ниро осиновява дъщеря ѝ от предишния ѝ брак. През годините става ясно, че той ѝ изневерява неведнъж, затова през 1988 г. се развеждат. Не след дълго обаче холивудската знаменитост започва връзка с Туки Смит, от която има близнаци, родени чрез сурогатна майка. Разделя се с нея през 1996 г. Година по-късно се жени за Грейс Хайтауър, която ражда сина им Елиът, но след 20 семеен живот двамата се развеждат. Не че нямат и един по-ранен опит, но той е неуспешен.

През април 2023 г. Робърт де Ниро отново става баща, а майката е сегашната му приятелка Тифъни Чен.

Не веднъж режисьори и други актьори споделят удоволствието да работят с него. За цялото това време в кино индустрията има не една или две интересни истории, където той е главно действащо лице, без да бъде някой по-различен от себе си:

Иска екипът да сложи истински куршум в пистолета за Руска ролетка в "Ловецът на елени"

Докато снимат един от най-напрегнатите моменти в трилъра, Робърт иска да подсили емоцията с истински куршум в пистолета, който той и колегите му актьори си разменят по време на Руска рулетка. Според екипа на снимачната площадка, куршумът е махнат преди да снимат сцени, в които действително се стреля с пистолета.

Финансира шантава видео игра, която да се навдие "Myst"

Когато идват 90-те години, Де Ниро е достатъчно богат от изявите си пред камера, както и своята продуцентска компания, за да прави каквото си поиска. Включително да финансира откачени експерименти, ей така за забавление. Екипът, който включва в това начинание, се състои от Бъз Хейс, Джим Белуши, както и Стив Тайлър и Джо Пери от Aerosmith.

Целта била да създадат по-странна игра от "Myst", което е било трудно начинание. Техният проект умира още в зародиш, но все пак е бил забавно и лудо преживяване.

Харесва да се дегизира

Една от ранните практики на актьора е да носи в себе си 25 свои снимки, с 25 различни дегизировки, като начин да покаже, че е способен да бъде истински хамелеон, стига продуцентите и режисьорите да го желаят. Този навик обаче не се отнася единствено до работата му.

Илеана Дъглас споделя в своите мемоари забавния начин, по който се запознава с Робърт де Ниро, когато отива на посещение при Мартин Скорсезе, за да обсъдят потенциалната ѝ роля във филма "Добри момчета". Случайно засича звездата, нахлузил големи очила с рогови рамки, когато той си тръгва и се поздравяват набързо, преди тя да отиде развълнувана при режисьора. Когато му споделя вълнението си и го пита дали и той ще играе в тази продукция, Скорсезе притеснено ѝ казва: "Познала си го? Но той носеше дегизировка". Актрисата се засмива и единствено му отговаря: "Марти, той просто си бе сложил очила".

"Г-н Де Ниро не иска да говори с Вас"

Подобно на други велики и известни актьори, Де Ниро страда от противоречието да обича едно изкуство, което носи слава, и едновременно с това да не обича популярността заради нейната показност.

През 1987 г. секретарката му Трикси Борн споделя пред списание "Vanity Fair" различните начини, по които е отклонявала тези, искащи лично да говорят с него. Оправданията винаги са били от типа: "Г-н Де Ниро пътува", "Ще Ви се обадя по-късно", "Ще видим" и други.

Веднъж Робърт си вдига телефона, без да иска, което довежда до неловък поздрав и директно прехвърляне към секретарката.

В края на интервюто си Трикси казва истината на журналистката: "Г-ни Де Ниро най-вероятно никога няма да говори с вас, но имате разрешение да разговаряте с приятелите му".

Приятел на актьора също коментира този въпрос: "Боби никога не си вдига телефона. Освен това той се обажда на теб, а не ти на него."

Робърт Де Ниро вече навърши достолепните 80 години. Животът му е пъстър, а кариерата - една от най-бляскавите в Холивуд. И до днес той остава пример за професионализъм и истинско майсторство в своя занаят, а още много поколения актьори ще гледат към него и ще се стараят да стигнат неговото ниво.