Малко са кинозвездите, които могат да се доближат до това да се състезават с Робърт Редфорд.

Той изглежда е идеалната фантазия на жените: прическа на сърфист, ултрабяла усмивка и атлетична фигура. Но не само това. Той е и изключително талантлив, чувствителен и ангажиран.

Класическото кино е дало на света много вдъхновяващи актьори със статут на икони, но Редфорд, който днес навършва 85 години, заема съвсем специална ниша в тези класации.

Робърт Редфорд на пресконференция през 1988 г.

Снимка: Getty Images

Кариерата му на актьор, режисьор и еко защитник го превръща в холивудска легенда, а стилът му, както на екрана, така и извън него, сам по себе си е достоен за анализи, възхищение и аплодисменти.

Embed from Getty Images

Независимо дали в смокинг, в деним яке или бяла сърфистка фланелка - Редфорд е моден и естетически символ на красотата и хармоничните пропорции.

"Спортът е прекрасна метафора за живота. От всички спортове, които съм спортувал - ски, бейзбол, риболов, няма нещо по-впечатляващо от голфа, защото играеш срещу себе си и природата."

Робърт Редфорд и Мишел Пфайфър във филма "Поверително и лично" (1996)

Снимка: Getty Images

Робърт Редфорд е играл новоизлюпен богаташ, шпионин, мошеник, авантюрист, правил е неприлични предложения. Кариерата му е една от най-внушителните в Холивуд.

И на 85 години той още изглежда отлично и е едно от най-разпознаваемите лица в киното.

Легендарният секс символ Робърт Редфорд на река Темза в Лондон

Снимка: Getty Images

Роден е на 18-и август 1936 г. в Санта Моника, Калифорния. Баща му е счетоводител. Корените му са английски, ирландски и шотландски. Когато губи стипендията си на бейзболист в университета на Колорадо заради пиянство, Робърт Редфорд пътува и работи из Америка, събира пари и заминава за Европа, където учи изкуства в Париж и Флоренция. След това се връща в САЩ и решава да стане театрален дизайнер в Ню Йорк. Записва се в Американската академия за драматични изкуства и се насочва към актьорството.

Робърт Редфорд през 1973 г. в Националния филмов център на Лондон

Снимка: Getty Images

В интервю споделя, че не съжалява за нищо, което е направил през живота си, тъй като винаги е давал всичко от себе си. Освен това е известен с критиката си към новите технологии, които доминират в киното днес. Според него най-важното в един филм е сюжета и начина, по който е разказан, а не това с какво си го заснел и колко скъпа е техниката и ефектите, които ползваш.

През 1962-а година участва в театралната постановка "Боси в парка", но чак след филмирането й след пет години става значима звезда.

Телевизионните и театрални роли му помагат за първите изяви в киното. Пробива си прави на 32 години с "Буч Касиди и Сънданс Кид". В него играе с Пол Нюман.

Робърт Редфорд и Кристен Скот Томас в "Повелителят на конете" от 1998 г.

Снимка: Getty Images

Партньорството им продължава в култовия филм "Ужилването" от 1973 г., който печели "Оскар". Тези продукции, заедно с "Каквито бяхме", го превръщат в звездата номер едно на бокс-офиса за следващите три години.

Тогава снима "Великият Гетсби", "Трите дни на кондора", "Цялото президентско войнство".

Кадър от филма "Великият Гетсби" (1974)

Кадър от "Великият Гетби" с Робърт Редфорд

Кой друг освен него би могъл да изиграе героя от едноименния роман на Франсис Скот Фицджералд, Гетсби? Партньорката му на екрана е Мия Фароу. Филмът на Франсис Форд Копола от 1974 г. има огромен успех.

През 1973 г. Робърт Редфорд работи отново със Сидни Полак в романтичния филм "Каквито бяхме". Там той си партнира с Барбра Стрейзънд, която изпълнява и станалата митична песен от филма "The way we were".

Робърт Редфорд с Барбра Стрейзанд във филма "Каквито бяхме" (1973)

През 1980 г. Робърт Редфоорд основава института "Сънданс" за млади кинодейци. Ежегодният филмов фестивал, посветен на независимото кино, се превръща в един от най-влиятелните.

Робърд Редфорд в "Повелителят на конете" през 1998 г.

Снимка: Getty Images

Режисьорският му дебют "Обикновени хора" (1980 г.) му носи награда "Оскар". Критиците и зрителите харесват режисьорските му изяви, но според някои те са само странично забавление на блестящ актьор, който има повече енергия.

Робърт Редфорд и Кристен Скот Томас в "Повелителят на конете" (1998)

Снимка: Getty Images

"Винаги поставям изкуството над политиката"

Други незабравими филми на Робърт Редфорд са "Далече от Африка", "Повелителят на конете", "Последната крепост", "Шпионски игри".

Embed from Getty Images

В 2002 г. Робърт Редфорд получава почетен "Оскар", а през 2017 г. - "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция за принос към световното кино.

Робърт Редфорд във филма "Поверително и лично"

Снимка: Getty Images

Първата съпруга на Робърт Редфорд е Лола ван Вагенен, която напуска колежа, за да се омъжи за него през 1958 г. Те се развеждат през 1985 г. Имат четири деца, едното от които умира от синдрома на внезапната детска смърт.

Embed from Getty Images

Голямата му дъщеря Шона е художничка. Тя ражда първото внуче на актьора през 1991 г. Синът му Джеймс, който е сценарист и режисьор на документални филми, умира през 2020 г. Втората му дъщеря Ейми е актриса.

От 2009 г. Робърт Редфорд е женен за германската художничка Сибил Загарс, с която има връзка от 1996 г.