Италианският дизайнер Роберто Кавали навършва 80 години днес.

Той често плаче. От радост или емоция. Но никога, нито веднъж, от тъга или меланхолия. Роберто Кавали и неговите осемдесет години  са дълга история на емоции и спомени и усещания, които скоро ще бъдат пресъздадени на филм, американска продукция, базиран на неговата автобиография ("Просто аз"), в която говори за мода и война, модни ревюта, успехи и кризи, разказва модният дизайнер в интервю за италианския "Corriere".

"С партньорката ми (Сандра Нилсон бел.ред.) прекарваме часове след часове: тя ми чете сценариите и заедно оценяваме, коригираме и се смеем много", споделя модният диктатор в интервю пред corriere.it.

Роберто Кавали е в къщата над Флоренция. "Моят хълм, където се чувствам защитен", споделя той.

Спомня си модното шоу от септември 2014 г.

"Това, което ми липсва, е да създам нещо. Особено ако погледна вестниците, където има малко днешна мода. Чувствам се неспособен, неспособен за всичко, което не правя и бих искал да направя. Бих искал да бъда там отново, защото ми се струва, че не е останало нищо. Никога не съм искал да си тръгна, но нямаше какво друго да направя. Дори сега ме спират, скандирайки името ми. Има страни, в които не мога да ходя по улицата: снимка, автограф .. и те искат да знаят. Те пищят. Екзалтация. Това е хубаво. Кълна се, понякога не вярвам. Чудя се: но защо? За мен ли са? ... Казвам си: грешат. Факт е, че творческата ми сила все още е там, тя е в мен: никога не ми е достатъчна. Продължавам да се изразявам с фотография: Снимам винаги, навсякъде и скоро ще организирам изложба в Дубай. След това правя планове за лодки и къщи", споделя още модният диктатор.

Любовта в "Просто аз"

С буйната си флорентинска кръв, с бурния си живот на мъж с лъвско сърце, Кавали е опитал всичко, което животът му е предложил - страстни любовни истории, бързи коли и яхти, възход и падение. Към възхода, славата и парите той впрочем никога не се е стремил. Става дизайнер, защото иска да бъде художник като дядо си. И първи въвежда в модата принтове върху кожа, рисувани джинси, анималистични рисунки и върху строго официални дрехи. Пътува по цял свят, жаден за впечатления и открития.

Има пет деца от две жени, втората от които е подгласничка на Мис Вселена - Ева Дюрингер (1997 г.). Пристрастен към адреналина, сам кара винаги свръхбързите си ферарита, сам пилотира хеликоптера си, а на смелостта му в океана с моторната му яхта могат да завидят много мореплаватели. Бързо се пали и кипва, ругае, а после се извинява и слага света в краката на обидения. Говори свободно пет езика, има приятелство без куртоазия с много световни звезди. И най-важното - създаде мода за дръзки и сексапилни жени, защото според него това е важното за един дизайнер - да облече така жената, че на един мъж да му се иска веднага да я съблече.

Роберто Кавали разкрива своята душа в автобиографичната си книга, която е удоволствие да прочетеш - на места е романтична драма, другаде преминава в чиклит, на места е истински екшън. А това, което свързва отделните истории в нея, е любовта, пише eva.bg.

Преди да прочетете откъса от книгата му, в която той описва как се е опитал да се самоубие, още малко пояснения за любовния живот на Кавали. През 1964 г., на 24, Кавали се жени за Силванела Джовани, студентка като него в Академията по изкуствата във Флоренция. Отгледана от банков чиновник, работещ твърдо до 5 часа следобед, Силванела не разбира как съпругът й може да вложи всичките си средства в ателие и да прави денонощно експерименти с печат и рисунки върху кожа, които не му носят пари, как може да изчезва с дни, за да пътува и рисува, за да се "вдъхновява". Тя смята заниманията му за безсмислени. Раждат им се две деца, а след 10 години се развеждат. Някъде там, около развода, започва и връзката му с Хава, модел и ортодоксална еврейка. Това е и периодът, в който Кавали бере първите плодове на труда си и естествено, си купува бяло ферари, за да пътува до Сен Тропе, където току-що е открил бутик, а срещу бутика е закотвена 12-метровата му яхта. Покрай пътуванията му до Париж, където представя колекциите си, и Ню Йорк, където прави грандиозен бутик в стил Кавали, разбира, че Хава е заминала за Израел и няма намерение да се връща. Безумно влюбен, той не може да я изхвърли от мислите и сърцето си и изпада във все по-дълбока депресия. И един ден решава да се самоубие в компанията на класическа музика, домашното си куче Вълк и маймунката Чита. Ето я историята:

"Постепенно изпадах в дълбока депресия. Навярно не ставаше дума само за Хава или за страх от самота. Музиката на Шопен ме отнасяше в някакви облачни светове! В главата ми се рояха множество най-различни мисли. Моето кредо да довеждам всичко докрай ме караше да се чувствам господар на живота си. Веднага се хвърлях с всички сили, щом изникнеше проблем. Защо сега се чувствах победен и неспособен да се изправя на крака?

Въобще не можех да си представя, че разликата между две религии може така рязко да промени живота ми. Тази мисъл ме лишаваше от желание да живея. Или моите похождения на планетата Земя вече наближаваха края си и аз се бях изморил прекалено, за да започна нещо ново? Всъщност бях съвършено обезсилен и не можех да приема несправедливостите, чието бреме човечеството влачи от векове, но все пак се бори с тях. Може би Богу беше угодно да ме подложи на такова изпитание? Забелязах, че всичко, за което мислех, беше по-голямо и по-силно от мен.

Най-италиянският от всички италиански дизайнери на 80 г.

Роберто Кавали е роден на 15 ноември 1940 г. във Флоренция. Дядо му по майчина линия Джузепе Роси бил художник-експресионист, чиито творби са изложени в прочутата галерия Уфици. Майката на Кавали била шивачка, а баща му - миньор.

През 1957 г. Роберто Кавали постъпва в Академията по изкуствата във Флоренция и изучава интериорен дизайн, но така и не се дипломира. Експериментира с бои и методи за печат върху тъкани, създава серия цветни рисунки върху трикотаж, които привличат вниманието на италиански фабрики.

През 60-те години Кавали предлага на производителите методи за печат не върху цяло платно текстил, както било прието, а върху самото изделие. Той патентова и свой метод за нанасяне на щампи върху кожени изделия, който позволява използване на шест цвята. Изобретението му бързо се налага от модните къщи "Ерме", "Пиер Карден" и други. Дизайнерът представя пред публика и работата си с пачуърк.

През 70-те години той създава своя бранд "Роберто Кавали", като предлага фланелки, джинси и други облекла. През 1971 г. пуска първата си дамска колекция, а през 1972 г. е дебютното дефиле модели на Кавали. През същата година той открива и първия си бутик в Сен Тропе.

През 80-те години, когато на мода излизат минимализма и спортния стил, Кавали отказва да адаптира новите си колекции към модните тенденции и популярността му пада. В началото на 90-те години отново излиза на мода със стреч джинсите. Иновативните му методи за обработка на класическия деним водят до ръст в търсенето на джинсовите дрехи. През 1994 г. показва накъсаните джинси, които оса актуални и до днес.

През 1998 г. Кавали пуска дамска и мъжка колекция Just Cavalli, ориентирана към младите. В колекцията са включени и чанти, очила, часовници, спално бельо, вече има и парфюми и обувки. Брандът "Роберто Кавали" е представен в над 50 страни по света. Отличителни са стила му са пищността, блясъка и сексуалността. В колекциите си често използва кожа, деним, животински принтове, украсява моделите си с камъни и пера. Според модни критици той балансира на границата на вулгарното и сдържаното, кича и елегантността. Самият дизайнер казва, че създава всяка дреха така, "че жената да се чувства в нея уверена в себе си и красотата си".

Първа от звездите в модел на Кавали се появява френската актриса Брижит Бардо през 70-те години. Модна къща "Роберто Кавали" създава модели за знаменитости като Кристина Агилера, Мадона, "Спайс гърлс". Нейни почитатели са Опра Уинфри, Джон Бон Джоуви Елтън Джон, Дженифър лопес, Орнела Мути, Сара Джесика Паркър.