Роби Робъртсън, соло китарист и автор на песни на рок групата "The Band", почина в сряда на 80 години, предадоха световните осведомителни агенции.

Роденият в Канада Робъртсън е починал в Лос Анджелис, заобиколен от семейството си, "след дълго боледуване", се казва в официално изявление.

От годините, в които са били основна подгряваща група на Боб Дилън, до собствената си слава като въплъщение на класически рок, съчетан с виртуозност, "The Band" оказват огромно влияние върху популярната музика през 60-те и 70-те години на миналия век. Групата свири на фестивала "Удсток" през 1969 г., недалеч от мястото, където живеят и работят музикантите, като става достатъчно интересна, за да се появи на корицата на списание "Тайм".

Снимка: БТА

Чрез втория за групата и 16-и за Боб Дилън албум "Basement Tapes" от 1967 г., и чрез собствените си албуми, "The Band" е широко призната за основоположник на коренното американско направление в модерната музика, съчетаващо фолк, рок, джаз и кънтри. Ерик Клептън се разделя с британската си супергрупа "Крийм" и заминава за Удсток с надеждата, че ще може да се присъедини към "The Band". Групата оказват влияние върху различни класически рок албуми - от "Workingman's Dead" на "Грейтфул Дед" до "Tumbleweed Connection" на Елтън Джон. Песните на "The Band" са изпълнявани от Арета Франклин, Джоан Бейз, "Стейпъл сингърс" и много други.

През 1976 г. Робъртсън решава, че има нужда от почивка и организира най-доброто изпращане в историята на рока - среща на всички звезди в концертната зала "Уинтърленд" в Сан Франциско, в която участват Боб Дилън, Ван Морисън, Нийл Йънг, Мъди Уотърс и много други. Концертът е заснет от Мартин Скорсезе и е в основата на култовия му документален филм "Последният валс", излязъл по кината през 1978 г.

Робъртсън, който се премества в Лос Анджелис през 70-те години на миналия век, докато останалите членове на бандата остават край Удсток, се сближава със Скорсезе и помага да се запише саундтрака на филми като "Цветът на парите", "Кралят на комедията", "От другата страна" и "Ирландецът", както и на предстоящия "Убийците на цветната луна".