"Мисля, че най-тъжните хора правят всичко възможно, за да направят другите щастливи". Може би тези думи най-точно описват живота на гениалния актьор, с право наричан "Краля на превъплъщенията", Робин Уилямс. 

Ако беше сред нас, днес звездата от "Мисис Даутфайър", "Добрият Уил Хънтинг", "Добро утро, Виетнам", "Джуманджи", "Пач Адамс", "Двестагодишен човек" щеше да навърши 70 години.

Вижте снимки

Робин обаче избра да остане на 63 г., отнемайки сам живота си на 11 август 2014 г., три седмици след рождения си ден. Така, слагайки край на физическото си съществуване, актьорът показа колко страшно е било за него да приеме, че е възможно да живее без съзнанието си. Причината за това толкова тежко решение е една болест - деменция с телца на Леви, която според невролозите е междинното звено между болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според вдовицата му Сюзън Шнайдер, Робин е помагал на много хора през живота си, но за съжаление никой не е успял да помогне на него в борбата с коварното заболяване и депресията, предизвикана от състоянието му.

"Робин губеше разсъдъка си и го осъзнаваше. Можете ли да си представите болката, която е изпитвал, докато се е разпадал и е усещал как неговото "аз" изчезва? Той имаше чувството, че се дави в симптомите, а аз се давех заедно с него... Той мразеше, че не може да намери думите, които искаше. Започна да има проблеми с визуалните и пространствените възприятия, както и с определянето на величини като разстояние и дълбочина. Ние никога няма да знаем истинската дълбочина на страданието му, нито колко му беше трудно да се бори", пише Сюзън в голяма статия, публикувана в списание "Неврология". 

Двамата са женени от 3 години, преди Робин Уилямс да се самоубие.

Робин Уилямс с последната си съпруга Сюзън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Той има два предишни брака - с Валери Веларди, от която има един син Закари, и с Марша Гарсес, от която има две деца - Зелда и Коуди.

"С малко късмет Робин щеше да живее още две-три години. Но те щяха да бъдат непоносими!", казва Сюзън.

Роден е на 21 юли 1951 г. в Чикаго, Илинойс в семейството на Робърт Фитцджерълд Уилямс, шеф във "Форд", и бившия модел Лори Маклорин. По бащина линия Робин има двама по-големи полубратя, а от майчина - още един. 

Като дете той е бил много пълен, заради което никой не искал да си играе с него. За да привлече вниманието на съучениците си, момчето започнало непрекъснато да преправя гласа си. До момента, в който завършва гимназия, Уилямс е вече добре познат заради вродения си комедиен талант и е избран за "Най-голям шегаджия" сред своите съученици.

След кратък период, в който изучава политически науки в Калифорнийския мъжки колеж в Южна Калифорния, той е приет в Колежа в Марин да учи театър. Талантът му на театрален актьор прави възможен приемът му в "Джулиард Скул", Ню Йорк, където прекарва три години под вещото ръководство на изтъкнатия актьор Джон Хаусман.

За първи път младият Робин приковава вниманието на телевизионните зрители с гост-участието си в комедийния сериал "Happy Days" през 1978 и 1979 г. в ролята на Морк - маниакално, комично извънземно. Невероятно смешното, но и трогателно изпълнение незабавно му печели статута на звезда и му донася "Златен глобус". 

По време на снимките Уилямс често излиза от сценария, но го прави толкова добре, че продуцентите престават да го връщат към скрипта и го оставят свободно да импровизира. Специално за неговия герой е създадено продължение в "Морк и Минди".

Истинският му пробив в киното обаче е с ролята на радиоводещ в "Добро утро, Виетнам" на Бари Левинсън. Тази роля му носи и световна известност и номинация за "Оскар".

Снимка: Getty Images

Най-ценната статуетка в света на киното обаче Робин Уилямс получава за най-добра поддържаща мъжка роля за участието си във филма "Добрият Уил Хънтинг".

В речта си пред членовете на академията и колегите си актьори, Уилямс отново проявява прекрасното си чувство за хумор: 

"Преди всичко искам да благодаря на баща си, там горе. Мъжът, който каза следното, когато му споделих, че искам да стана актьор: "Прекрасно. Само научи и някакъв друг занаят, в случай че нещо се обърка. Заварчик, например".

Той е на 13-о място в списъка на "100 най-големи комици за всички времена". 

Като великолепната Мисис Даутфайър

Снимка: Getty Images

- определят го като "тасманският дявол на комедията"

- почитател на Монти Пайтън

- запален геймър и любител на колоезденето, като се е случвало да кара със самия Ларс Армстронг

Последната му поява на голям екран е през 2014 година в "Нощ в музея: Тайна гробница", където той играе президента Теодор Рузвелт. 38-годишната му кариера събира в себе си цели 74 филма.

"Но само в мечтите си хората могат да бъдат истински свободни. Винаги е било тъй и винаги така ще бъде", казва великият комик с тъжна усмивка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos