Легендарният британски кинооператор Роджър Дийкинс беше удостоен с рицарско звание от принц Чарлз на церемония в замъка Уиндзор, съобщи "Hollywood Reporter".

Дийкинс е първият оператор, на когото е оказана подобна чест.

През 2013 г. той е удостоен със званието Командор на Ордена на Британската империя.

"Рицарското звание е невероятна чест, която трябва да споделя с екипа и сътрудниците си. На тях дължа това, което съм постигнал", сподели 72-годишният Роджър Дийкинс.

На церемонията операторът беше придружен от съпругата си Изабела Джеймс Елис Дийкинс, която е и негова сътрудничка. Двойката понастоящем се намира във Великобритания, подготвяйки се за работата над филма "Империя на светлината" на Сам Мендес.

Роджър със съпругата си Изабела

Снимка: Getty Images

Роджър Дийкинс е носител на две награди "Оскар" - за "1917" на Мендес и "Блейд Рънър 2049" на Дени Вилньов, пише БТА. Номиниран е за отличия на американската киноакадемия 14 пъти за работата си над филми като "Изкуплението Шоушенк", "Фарго", "О, братко, къде си?", "Няма място за старите кучета", "Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд", "Четецът", "Непреклонните", "007 Координати: Скайфол", "Несломим", "Сикарио".

Роджър Дийкинс е носител и на пет награди БАФТА, както и на отличия за цялостно творчество на Американското дружество на операторите и Британското дружество на операторите.

Роджър с награда "Оскар" за работата си по филма "1917" през 2020 г.

Снимка: Getty Images