Роджър Мур е едно от най-разпознаваемите имена в Холивуд особено със своето превъплъщение на известния агент Джеймс Бонд. Със своите харизма и талант успява да плени сърцата на зрителите, както на малък, така и на голям екран дори и днес.

Роден е в Лондон на 14 октомври 1927 година, но напуска града по време на Втората световна война. Работи в анимационно студио, но бива уволнен поради допусната грешка. Когато баща му разследва кражба в дома на режисьора Брайън Хърст, Мур се запознава с него и му е предложена роля на статист във филма "Цезар и Клеопатра" (1945 г.). Покрай заснемането около Роджър се формира женска фен база и Хърст решава да плати обучението му в Кралската академия за драматично изкуство.

Getty Images

Дълго време не стига до големи роли. Всъщност началото на кариерата му е белязана само от роли на статисти в различни продукции. През 50-те работи и като модел, участвайки в реклами за различни продукти като тениски и паста за зъби. Когато заминава за САЩ, започва да участва в телевизионни проекти и подписва договор с компанията MGM договор за седем години, но това също се оказва неуспешен период от кариерното му развитие. Самият Мур признава, че тогава не се е справял добре.

С момичетата на Бонд във "View to a kill"

Снимка: Getty Images

"Ivanhoe" (1958-1959) е първият му по-успешен проект. Сериалът му дава лек отскок и актьорът подписва договор с "Warner Bros" за две години. Телевизионният му пробив се дължат на ролите му в сериалите "Маверик" (да не се бърка с "Маверик" с Том Круз) и "Светецът" (1962-1969). Вторият сериал му носи международен успех и по време на снимките усъвършенства своята запазена марка - повдигнатата вежда.

"Повдигнатата вежда е сигурно най-трудния лицев жест за усъвършенстване, който джентълмените имат в арсенала си. Ако го направиш добре, създаваш впечатление за някой, който владее ситуацията напълно. Сбъркаш ли, заприличваш на Дуейн Джонсън, а никой не иска това", пише Франсис Благбърн в "The Daily Telegraph".

През 70-те Роджър достига върха на своята кариера, тъй като тогава навлиза в добре познатата ера на Джеймс Бонд. Възможността се появява докато още участва в "Светецът", което първоначално прави участието във следващия филм за известния таен агент невъзможно. В началото дори си е мислел, че никой дори не се е сетил за него и колко би му прилегнала тази роля. 

Едва, когато Шон Конъри се оттегля от култовия образ, студиото се свързва с Мур, за да заеме неговото място и да се преобрази в Бонд в "Живей, а другите да умрат" (1973 г.), както и за следващите шест филма. Мур е най-възрастния Бонд - той е на 45 години когато поема щафетата. 

С Барбара Бах в "Шпионинът, който ме обичаше", Барбара е съпругата на Ринго Стар

Снимка: Getty Images

Дори и след като тази ера минава, хората продължават да го разпознават по улицата и да го наричат Джеймс Бонд вместо Роджър Мур. Една подобна история се случва на летището в Ница, Франция, когато малкият Марк Хайнес и дядо му случайно срещат актьора. Като повечето деца, Марк смята, че всеки персонаж от филмите е истински, тоест този човек няма как да носи друго име освен Джеймс Бонд. Обръща се развълнувано към дядо си, но старецът няма никаква представа кой е този Джеймс Бонд и дори кой е Роджър Мур. В крайна сметка той отива при Мур и го моли да даде автограф на внука му, тъй като му е голям почитател. Роджър е поласкан и изписва различни пожелания върху гърба на самолетния му билет като завършва с подписа си. Докато Марк разглежда възторжено билета си забелязва, че подписът не изписва името на агента, а друго име - Роджър Мур. Дядо му вижда разочарованието и съвсем невъзмутимо се връща при актьора, за да му каже, че се е подписал грешно. Тогава актьорът се навежда към момчето, оглежда се предпазливо и му прошепва: "Трябва да се подписвам като Роджър Мур, защото иначе Блофелд ще разбере, че съм бил тук."

Казва му да запази тази среща в тайна и това е предостатъчно за Марк. Когато дядо му го пита дали се е разписал правилно той отговаря: "Не. Разбрал съм грешно. Вече работя с Джеймс Бонд". 

Embed from Getty Images

Много години по-късно Хайнес работи като сценарист за проект на UNICEF, в който по една или друга случайност Мур взима частично участие. Докато операторите оправяли камерите, Марк има възможността да размени няколко приказки с актьора и да му припомни историята от летището в Ница. Тогава Роджър се засмива и му казва, че нищо не помни, но се радва, че е срещнал тайния агент.

Историята става още по-хубава, когато по-късно се засичат в коридора и кинозвездата отново се озърта предпазливо по същия начин като на летището, след което прошепва на Марк: "Разбира се, че помня срещата ни в Ница. Но не казах нищо там вътре, защото всеки един от онези оператори може да работи за Блофелд."

Думите му карат 30-годишния Марк да се почувства по същия начин, както когато го среща на 7 години.

Embed from Getty Images

Това не е единствената история за хумора и доброто отношение на Роджър Мур към почитатели и към хората като цяло. Когато ходи на кино, се реди на опашката за билети като всички останали, вместо да се възползва от привилегиите си. Случва се да покани някого, с когото работи, на обяд. Дори защитава млада сервитьорка в Италия, когато журналист едва не се нахвърля гневно върху нея, само защото не му е донесла уиски. Тогава Мур успява да успокои човека, но го предупреждава, че ако отново си позволи подобно нещо, ще приложи някои от хватките, които е научил като Джеймс Бонд.

Embed from Getty Images

Вярно е, че ако не беше тази негова роля, едва ли щяхме да сме така запознати с името и личността му. Въпреки това Мур винаги е доказвал какво може и е влагал страст във всяко свое начинание. Мур отлетя от този свят през 2017 година, в Швейцария. Навършиха се 95 години от рождението му, но поне още толкова години няма да бъде забравен. Даже нищо чудно отново тайният агент да се появи, когато най-малко го очакваме. Все пак това е Джеймс Бонд, а той никога не умира.

Getty Images