Джордж Роджър Уотърс е британски музикант, основател и бивш член на известната група Pink Floyd. През дългогодишната си кариера както с групата, така и без нея се утвърждава като един от най-креативните и иновативни творци в рока, благодарение на своите песни и концерти.

Роден е на 6 септември 1943 г. в Грейт Букам, Англия. Майка му и баща му са учители, има и по-голям брат. Баща му става шофьор на линейка по време на Втората световна война, тъй като заради своите виждания отказва да бъде войник. По-късно възгледите му се променят и Ерик Уотърс влиза в армията. Умира на бойното поле през 1944 г., когато Роджър е едва на пет месеца. Липсата на баща му и каквито и да е спомени за него влияят на мирогледа и музиката му през целия му живот.

След смъртта на Ерик Уотърс семейството се мести в Кеймбридж, който изглежда по-далеч от бомбардировките. За разлика от брат си, Роджър няма ясни спомени от случки или образи, но помни чувството за страх.

Роджър завършва местната мъжка гимназия, където учи заедно със Сид Берет, а Дейвид Гилмор живее съвсем близо до семейство Уотърс. По-късно Роджър заминава в Лондон, където учи архитектура заедно с други бъдещи членове на Pink Floyd - Ник Мейсън и Ричард Райт.

През 1963 г. Роджър, Ник и Ричард свирят заедно за пръв път и се присъединяват към групата Sigma 6, а когато тогавашните вокал и китарист напускат, Сид Берет и Боб Клоус се присъединяват. Няколко пъти сменят името на групата, докато през 1965 г. не избират онова, което всички ще разпознават десетилетия наред - Pink Floyd. През 1967 г. психическото състояние на Берет се влошава и става невъзможно да се работи с него. Следващата година цялата група се среща с мениджърите си и се стига до решението Сид да напусне бандата, което той приема без възражения, а на негово място идва Дейвид Гилмор.

Pink Floyd в ранните си години

Снимка: Getty Images

След раздялата с Берет, Уотърс става фронтмен на групата и я води към по-ново звучене и теми на песните. Той пише повечето от текстовете на песните им, а всеки албум, който прави е концептуален. През 1973 г. излиза "The Dark Side of the Moon", който се превръща в един от най-успешните албуми въобще. Текстовете на песните са изцяло на Роджър Уотърс. Когато завършват албума, той носи копие на тогавашната си съпруга, за да го чуе и споделя, че я е разплакал. За него е важна емоционалната връзка, а щом е постигнал това с един човек, е бил сигурен, че и другите ще го оценят подобаващо.

"The Wall" (1979 г.) и "l The Final Cut" (1983 г.) са много лични албуми за рок звездата. Първият описва израстването му в периода след войната, а вторият е посветен на баща му. Името "l The Final Cut" може да прозвучи и като метафора, която символизира напускането на Уотърс през 1985 г. поради творчески разногласия.

Когато Роджър вижда, че Pink Floyd се справя добре и без него, както и че те продължават да пеят всички онези парчета, които той е писал, започва дело срещу тях с цел групата да спре да съществува. Губи делото, а по това време враждата между него и Гилмор се задълбочава. Въпреки това бандата се събира за два концерта през 2005 г. и 2008 г., но е очевидно, че никога няма да бъде за постоянно.

Снимка: Getty Images

В началото соловата му кариера изобщо не е успешна, но всичко това се променя през 1990 г. с концерта "The Wall" в Берлин, който е благотворителен. Счита се за един от най-великите концерти в историята, тъй като не само Уотърс е на сцената, но и много други рок звезди по това време. През същата година излиза албумът му "Amused to Death", който го изстрелва към върха на класациите. Оттам Роджър се радва на успех по различните си турнета, на които изпълнява комбинация от песни на Pink Floyd и свои.

Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор така и не се сдобряват. Двамата влизат в нов конфликт заради песента "Hey, Hey Rise Up", написана по повод войната в Украйна. Двамата имат различни гледни точки относно конфликта, които подклаждат допълнително враждата между тях.

Уотърс винаги е бил открит относно политическите си виждания и на всеки свой концерт ги демонстрира под формата на визуално шоу. Не веднъж е показвал подкрепа за Палестина в конфликта ѝ с Израел, за което е бил критикуван не веднъж, а тази година концертът му във Франкфурт за малко щеше да бъде отменен заради това, но той спечели делото.

Уви, явно Уотърс няма голям късмет в любовта. През годините сключва брак пет пъти и се развежда четири пъти. От втория и третия си брак има по един син.

Роджър Уотърс е артист, чиято единствена цел е да накара хората да почувстват нещо дълбоко, когато слушат музиката му, независимо дали е от репертоара на Pink Floyd или не. Той разказва истории от своя живот, в опит да ги запечата, така че някой да се разпознае в тях.

Снимка: Getty Images