Дълго време наградите "Грами" в категорията рок бях синоним на високия тестостерон на изпълнителите, но тази година жените-рокаджийки накараха хората да чуят и техния глас, пише Франс прес, цитирана от БТА.

За пръв път от създаването на категорията "най-добро рок изпълнение" през 2012 година дамите или бандите, водени от дами, монополизираха всички номинации. Тук личат имената на Фиона Епъл, Фийби Бриджърс, трите сестри от групата Haim, Британи Хауърд, Грейс Потър и Big Thief", водени от виртуозната Ейдриън Ленкер. Ленкер, Епъл Хауърд и Бриджърс ще се състезават и в категорията "най-добра рок песен". Последните три от цитираните изпълнителки са с номинации и за най-добър алтернативен албум. Грейс Потър ще се бори за златното грамофонче и в категорията "най-добър рок албум".

Според специалистите времената се менят и рокът вече не означава само "бели момчета с китари", докато на момичетата се полагат участия само в поп хитове. Всъщност дамите от доста време се внедриха в жанра с изпълненията на Пати Смит, Ким Гордън /Sonic Youth/, Стиви Никс /Fleetood Mac/, Деби Хари /Blondie/, Кортни Лав /Hole/ и др.

Къртни Лав

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Но при наградите "Грами" често за рок отличията се е правело разлика между жени и мъже. Трябваше да дойде 2012 година, за да бъдат връчвани златните грамофончета в рока, поп музиката, ар ен би и кънтри категориите, без да се прави разлика в пола на изпълнителите. Оттогава само една жена грабна приза в категорията за най-добро рок изпълнение - Британи Хауърд начело на бандата "Алабама шейкс".

Дамите правят значителен пробив и в кънтри музиката, която доскоро се считаше за запазена мъжка територия. Тази година четири жени са включени в надпреварата в категорията за най-добър кънтри албум в компанията на една смесена банда.

Рапът също търпи промени. Cardi B през 2019 година взе златното грамофонче за най-добър рап албум. Много е вероятно нейният пример да бъде последван от Megan Thee Stallion тази година на раздаването на наградите "Грами" в неделя.

Megan Thee Stallion

Снимка: Getty Images/Guliver Photos