Вторият ден от фестивала Ischia Global Fest стартира със световната премиера на документалната лента "Ода за Неапол-Мога ли да вляза" на съпругата на Стинг, английската режисьорка и продуцент Труди Стайлър.

Пред публиката на пиаца "Реститута" в градчето Лако Амено тя разказа за преживяванията си в неаполитанския квартал "Санита" по време на снимките. Труди отново бе в компанията на Стинг, който тази година изненада всички с присъствието си.

Световната звезда обясни пред акредитираните журналисти, че е решил да си даде една седмица пълна почивка в Иския и че край бреговете на Капри се чувства като у дома си.

Преследвана

Междувременно експоловинката на най-добрия ни тенисист Григор Димитров, прекрасната Мадалина Геня, е една от най-обсъжданите звезди на острова. Тя е преследвана от фотографи и фенове, които я чакат пред хотела, за да се снимат и поговорят с нея.

Мадалина Геня

Снимка: прес-офис Ischia Global Fest , официален фотограф: Orlando Faiola

Геня засне и специална фотосесия за новия брой на списание "Холивуд рипортър", които са тук, за да отразяват фестивалните дни. Актрисата вече се готви за откриването на фотографската изложба с нейни кадри.

Мадалина Геня, Елиса Доспина, Лука Тарталя

Снимка: прес-офис Ischia Global Fest , официален фотограф: Orlando Faiola

Екипът на Dir.bg засече красавицата в компанията на известната тв коментаторка и инфлуенсър Елиса Доспина, а с тях беше и новият италиански сексимвол, актьорът Лука Тарталя, с когото Мадалина ще си партнира в новия филм "Тотем", чиято премиера е планувана за 2025 г. Лука е роден в Рим, но от години живее в Лос Анджелис, където развива актьорска кариера, а освен това се изявява и като режисьор и сценарист. "Тотем" е първият му изцяло авторски проект, който Тарталя смята да представи на редица международни фестивали.

Аплодисменти по балкански

В частното пристанище на Лако Амено по вода пристигна и Емир Кустурица, който бе посрещнат с аплодисменти от събралата се тълпа. Режисьорът бе облечен в семпла черна тениска с разрошена от вятъра коса, но щастлив че ще успее да се потопи в чудесата на острова за няколко дни.

Емир Кустурица и Паскал Вичедомини

Снимка: прес-офис Ischia Global Fest , официален фотограф: Orlando Faiola

Носителят на две награди "Златна палма" от Кан предстои да даде пресконференция в компанията на италианския режисьор Матео Гароне, също с награди от Кан и Венеция за филмите си "Гомор" и "Аз, капитан". Гароне ще получи наградата "Труман Капоти" на фестивала в Иския, а по-късно вечерта тук пристига и главният му актьор от "Аз, капитан", 22-годишния сенегалски актьор Сейду Сар.

Паскал Вичедомини, Джана Нанини и Стинг

Снимка: прес-офис Ischia Global Fest , официален фотограф: Orlando Faiola

Наградени

Вторият ден от фестивала мина под знака на рок легендата Джана Нанини. Тя получи наградата "Уилям Уолтън", носеща името на великия английски музикант и композитор, който избира да живее до края на живота си на зеления остров. Джана прибра и статуетка за най-добра оригинална музика, за биографичния филм на Нетфликс "Sei nell'anima", който е създаден по нейната автобиография и разказва за бурния й живот. "И аз съм част от този остров", поздрави от сцената Нанини, която получи двойната награда от ръцете на Стинг. 

Джана Нанини иска да представи филма си в България

Снимка: прес-офис Ischia Global Fest , официален фотограф: Orlando Faiola

"Прекарах много време тук, ето защо искам да посветя наградата си на това място, което ми даде вибрациите и емоциите да напиша много песни и да постигна големи успехи", сподели развълнуваната певица, която вдигна всички на крака с изпълнението на неаполитанската класика "Anema e core". Двамата актьори от биографичната лента на режисьорката Чинция Торини също бяха наградени - с призове за дебют си тръгнаха Летиция Тони (която влиза в кожата на Джана) и Маурицио Ломбарди.

Летиция Тони

Снимка: прес-офис Ischia Global Fest , официален фотограф: Orlando Faiola

Маурицио Ломбарди

Снимка: прес-офис Ischia Global Fest , официален фотограф: Orlando Faiola

След края на церемонията Джана успя да разговаря няколко минути с нашия екип и искрено сподели, че отново би се върнала в България. "Винаги по някакъв начин ще съм свързана с вас и още помня топлото посрещане във вашата държава преди 7 години. Надявам се биографичния ми филм да стигне и до публиката в България, а защо не и да го представя в София. Това е една много топла и истинска история за мечти, успех и любов, която винаги търсим и която ни дава сили за всички победи в живота...", сподели прeд Dir.bg легендарната италианска изпълнителка.