Русия ще бъде представена на песенния конкурс "Евровизия" през май от Манижа Сангин - 29-годишна певица от Таджикистан и активистка за защита правата на жените.

На международната проява в Ротердам тя ще изпълни песента "Russian Woman" ("Руска жена").

Сангин е позната със сценичното си име Манижа и успя да изгради своята популярност в Инстаграм. Младата жена спечели зрителските предпочитания по време на конкурс, организиран от Първи канал на обществената телевизия и ще представлява Русия на "Евровизия 2021".

Родена през 1991 година в Таджикистан, бивша бедна съветска република от Централна Азия, Манижа и семейството ѝ бягат от гражданската война и се настаняват в Москва три години по-късно.

Като певица тя стана известна благодарение на къси музикални клипове, разпространени чрез социалната мрежа, които събраха стотици хиляди гледания.

От "Евровизия" съобщиха, че Манижа ще изпълни "Russian Woman". По думите на певицата в песента се проследява промяната на самосъзнанието на жените в Русия през вековете. "Руската жена измина един невероятен път от селската колиба до правото на глас и правото да бъде избирана. Тя беше една от първите в света в това отношение".

Успоредно със своята музикална кариера Манижа се проявява и като активистка за правата на жените и на бежанците. През 2019 година тя способства за пускането на мобилно приложение за жени, жертви на домашно насилие, един доста сериозен проблем в Русия. През декември тя стана посланик на Върховния комисариат на ООн за бежанците.

Изборът на Манижа за участие в Ротердам дойде след отказа на избрания миналата година руски състав "Литъл биг" да участва в конкурса "Евровизя 2020", който беше отменен заради пандемията.