Руското министерство на правосъдието включи Зeмфира - една от най-популярните постсъветски певици, в списъка на чуждестранните агенти, защото подкрепя Украйна и критикува "специалната военна операция" в тази страна, предаде Ройтерс.

Агенция ТАСС цитира съобщение на ведомството, че Зeмфира Рамазанова "открито подкрепя Украйна, има концерти в неприятелски държави и говори срещу специалната военна операция, получавайки подкрепа от чуждестранни източници".

Зeмфира, която е етническа волжска татарка, е родена в централния руски регион Башкортостан, припомня БТА. Тя излиза на сцена през 1998 г. и бързо става популярна в Русия и други бивши съветски републики. Известно е, че се противопоставя на войната и за известно време на сайта й стоеше лозунгът "Не на войната!".

Според редица руски сайтове Зeмфира е напуснала Русия и се е установила във Франция, след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г.

Руснаци, определени като чуждестранни агенти, често са обект на полицейски обиски и други наказателни мерки. Мнозина от тях напуснаха Русия миналата година.

Правосъдното ведомство в Москва обяви още, че освен Зeмфира, за чуждестранни агенти са били определени и други руснаци, сред които е и опозиционният политик Дмитрий Гудков.