Съдебните заседатели на процеса в Ню Йорк признаха филмовия продуцент Харви Уайнстийн за виновен в изнасилване и сексуално нападение, но не и в "хищническо" сексуално поведение, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Хищническо сексуално поведение означава, че подсъдимият е извършвал престъпленията многократно. Присъдата за него е доживотен затвор. Това обвинение се основаваше върху показанията на актрисата Анабела Шиора за престъпления през 90-те години на миналия век, за които има давност.

Съдебните заседатели признаха Уайнстийн за виновен за нападение над асистентката Мими Хейли, което е с максимална присъда 25 години затвор, и за изнасилване от трета степен на някогашната начинаеща актриса Джесика Ман през 2013 г., което е с максимална присъда четири години. Съдебните заседатели не признаха вина на продуцента за изнасилване от първа степен на Ман.

По време на процеса продуцентът, който някога беше провъзгласен за Цар на Холивуд, така и не се призна за виновен.

На делото днес той се появи с проходилка, а медии зад океана съобщиха, че е изглеждал слаб.

Снимка: AP/БТА

Това обаче не разчувства присъстващите в залата.

"Взел е добри уроци по актьорско майсторство", каза актрисата Роуз Макгауън, която е сред жертвите му, предаде bTV.

Когато съдията прочете решението на съдебните заседатели, Уайнстийн изглеждаше примирен. Съдията нареди той да бъде арестуван веднага след това.

Присъдата срещу продуцента ще бъде произнесена на 11 март. Неговият адвокат обяви, че ще я обжалва.

Тази присъда е ключова за движението #Аз също, борещо се срещу сексуалното насилие над жените, което се зароди с разказите на пострадали от Харви Уайнстийн.

Прокурорът на Манхатън каза, че "жените са променили хода на историята".

Представител на движението "Времето изтече", което се бори срещу сексуалното насилие над жените на работното място, пък определи признаването на вината на Харви Уайнстийн като "нова ера за правосъдието".