Бившата актриса от сериала "Мелроуз плейс" - Ейми Локейн, излежаваща присъда за фатална катастрофа от 2010 г., която причини в нетрезво състояние в Ню Джърси, се връща зад решетките, след като съдия се споразумя с прокуратурата, че първоначалната ѝ присъда била твърде лека.

Ейми Локейн все още отказва да поеме пълна отговорност за катастрофата, в която загина 60-годишната Хелън Сийман и бе тежко ранен съпругът ѝ. Съдия Анджела Борковски осъди актрисата на осем години в щатски затвор. Тъй като Локейн е излежала вече две години от наказанието си, тя ще трябва да прекара поне още четири години в килия, преди да има право на условно освобождаване, каза адвокатът ѝ.

Локейн се извини на семейство Сийман с кратко изявление. След края на съдебното заседание в Самървил ѝ бяха сложени белезници и бе отведена в затвора.

Решението на съда е изненадващо развитие по делото, което обикаля съдебната система на Ню Джърси близо десетилетие.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Локейн, която игра в 13 епизода на популярния сериал на тв "Fox" през 90-те и в няколко игрални филма, бе осъдена по няколко обвинения, най-тежките от които носят присъда от пет до десет години затвор, припомня БТА. Щатската прокуратура поиска първоначално присъда от седем години лишаване от свобода, но през 2013 г. съдия я наказа с три години затвор. Апелативният съд прецени, че той не е приложил правилно закона, но при новото дело същият съдия отказа да ѝ даде по-дългосрочна присъда.

Миналата година друг съдия я осъди на пет години затвор, но апелативен съд прецени, че той не е следвал указанията и разпореди нова присъда. Адвокатът на актрисата безуспешно оспори решението с аргумента, че нова присъда ще означава, че Локейн ще бъде съдена два пъти за едно и също престъпление, тъй като тя вече е излежала първоначалната си присъда и времето за условно освобождаване.

Според свидетели Локейн е изпила няколко питиета, преди да седне зад волана на път към дома си в нощта на инцидента и да се блъсне в колата на Сиймън край Принстън. Локейн твърди, че била разсеяна от преследването от шофьор, чиято кола била ударила на светофар минути по-рано.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тя не беше съдена за шофиране в нетрезво състояние, но щатски експерт свидетелства в съда, че съдържанието на алкохол в кръвта ѝ било около три пъти над допустимите от закона норми. Тя се движела с около 85 километра в час при ограничение от 56 километра в час в района на катастрофата.

Локейн разполага с 45 дни да обжалва новата си присъда. Адвокатът ѝ обяви, че ще изчакат дали щатският Върховен съд ще реши да разгледа жалбата й за повторен процес за престъпление, за което вече е осъдена.