След световния успех на сингъла "Unholy" с участието на поп дивата Kим Петрас, Сам Смит обяви премиерата на четвъртия си студиен албум, озаглавен "Gloria". Колекцията от 13 песни излиза на музикалния пазар на 27 януари 2023 г. и е най-смелото изявление на певеца досега. Водещият сингъл "Unholy" достойно представи новия характер на творчеството му, като събра над 180 милиона стрийма в Spotify и е на върха на световните музикални класации на Spotify и Apple до днешна дата. С "Unholy" Смит е един от тримата изпълнители, дебютирали под №1 в официалните класации на Обединеното кралство тази година.

Записан в Ямайка, Лос Анджелис и Лондон, в сътрудничество с Jimmy Napes, Stargate и Max Martin - ILYA, албумът "Gloria" е не само творческо откритие, но и лична революция за прочутия изпълнител. В лиричен план темите се потапят дълбоко в истории за секс, страст, себеизразяване и несъвършенство. Тавата е изтънчена колекция на един все още търсещ талант, който не се страхува да преоткрие себе си.

"Странно, но усещането е, все едно това е първият ми запис в живота," споделя Сам.

Зад гърба си той има редица музикални успехи - награди "Грами" , "BRIT", "Златен глобус" и "Оскар". Изключителните му вокали участват в колаборации с изпълнители като Calvin Harris за международния хит "Promises", Normani в обичания R&B проект "Dancing With A Stranger" и африканската суперзвезда Burna Boy за "My Oasis". Смит държи и два рекорда на Гинес - за най-много последователни седмици в Топ 10 на британската класация за албуми (за дебюта си от 2014 г. "In The Lonely Hour") и за тематичната песен към фълма "Спектър" за Джеймс Бонд, "Writing's on the Wall", достигнала до №1 в британската класация и спечелила "Оскар" и "Златен глобус" на британеца.

Снимка: ANIMATO MUSIC / UMG