Начинът, по който изглежда - дълга, гъста права коса, сплетена в няколко масивни кока;

Начинът, по който се носи - с плавна стъпка по застланите татами (бел.ред.-японски рогозки) и с гъвкави движения, избягвайки грациозно футоните (бел.ред. - ниски масички ) - с походка на гейша в любовна комбинация с решителността на самурай;

Начинът, по който звучи - глас, прегърнал цяла гама тонове от ниските регистри.

Начинът, по който те поглежда - с широко отворени бадемовидни очи, с издайнически бръчици от смях в краищата. Очи като камбани, биха казали японците.

Цялото й присъствие приковава вниманието. Нито е пяла, нито е танцувала.

Даже не е поглеждала към 10-имата суши майстори, струпани на стъклените витрини.

"Гейшата си тръгва", шепнат си, когато им съобщаваме, че напускаме уашитцу (бел.ред. - традиционна японска стая с много семпла декорация). 

Тя ще се обърне само, за да им помаха за довиждане.

Те няма да я забравят, така както вие няма да може да сбъркате гласа й, ако я чуете да пее.

Блуза с флорални мотиви iBlues от Week & Shop MDL // Панталон iBlues от Week & Shop MDL // Пръстени и колие FREYWILLE

Снимка: Студио KARE за URBN

Деси Андонова, позната като DESY в музикалните среди, е гейша, но в класическия смисъл на думата - артистична личност, обучена в изкуствата - танци, пеене, музика, етикет. Вродено й е да властва над сетивата с нежна сила, много по-мощна от плътските възприятия. Тя владее брилянтно изкуството на разговора. Но е свободна да избира компанията си, за разлика от гейшите. Не се налага по никакъв начин да преобразяваме DESY. В различно амплоа сме я виждали и като Кралица на суинга с групата Sentimental Swingers, като майка воин, готова да обуздае и най-бурните вълнения на дъщеря си Янтра, а напоследък - най-вече като самурай без господар - ронин.

"Начинът, по който изглеждам през последните години, има препратка към японското спокойствие. Но Дзен културата много опонира на усещането ми за живота и на трескавото ми търсенето, защото аз не съм много спокойна по принцип. Но се стремя към баланса. Съзнателно работя много по въпроса и се припознавам някак в спокойствието. Нямам представа дали мога да живея с него, обаче. Може би в по-късен етап от живота си", казва Деси, същевременно издирвайки повече от 15 минути ключовете за малкия бус, с който се придвижва.

Суши майсторите ни следят с поглед през витрината и усещам разочарованието им, че си тръгваме. Някои от тях махат отчаяно на изпроводяк.

Срещаме се с DESY няколко дни преди представянето на първия й самостоятелен албум. Пред последните години го е чакала, мислила и си го е представяла завършен. Работила е върху него, но определяйки се като неорганизиран и доста "развълнуван" от различни странични случки човек, завършването му отнема доста време. Песните й са мантри, създаващи вибрации, които те подтикват да се съсредоточиш и вглъбиш в себе си и същевременно да приемеш точно на време уроците от чуждите мисии.

"През последните години фокусът ми бе да бъда майка. Бях взела решение да издам самостоятелен албум още докато бяхме заедно със Sentimental Swingers. Но тогава осъзнавах, че хората, с които работих, ще поставят крайни срокове и тази моя неорганизираност би пречила. В един момент усетих, че вече трябва да взема нещата в свои ръце и си събрах музикантите, с които работя. Бях си представяла точно с кои хора искам да го направя. Да са с мен, докато свирим на живо - също. Това са Георги Дончев на контрабас, Божидар Василев-Тромбоби на тромбон, Васил Вутев на барабаните и Димитър Горчаков на пианото. Те, Слава Богу, се съгласиха веднага. Така започна нашия път като банда по някакъв начин. Отне доста време. Албумът е готов повече от година, но следваше постпродукцията. Микс, мастър, мърчъндайз - артистични слова. Но си казах: Не искам да ръчкам никой. С ръчкане не става"

За пътя, който DESY е извървяла в последните години, ще разкаже самата тя. Ще разреши на #URBN да я хване за ръката. Знаем само, че всичко идва при нас в точното време, в най-подходящия момент, като тези 10 мантри - на една жена-майка, ронин и музикант, която не само, че "храни къща", но пои и душата.

1. Мрежата на Небето е груба, но всичко улавя

Албумът на DESY е Audiobook - аудиокнига, която обхваща много голям период от живота й. Той е свързан с нейния катарзис - загубата на най-добрата й приятелка от Sentimental Swingers - Андрония Попова-Рони.

"Има песни, които съм направила преди много години. Просто имах потребност хората да ги чуят под форма, която да абсорбират по някакъв начин. Едно от тях е парче, което бе с друг аранжимент в албума на Sentimental Swingers. В албума е и интрото на друга група, в която пях - Phuture Shock. Държах да е част и от моя солов албум, защото е много актуална като усещане за мен и в момента. Има и още едно парче, което с Ронката бяхме направили още преди Sentimental Swingers. С проекта ни "Lava Lava". Оттам тръгна и тази моята история с кимоната. Просто си представях в един момент, че искам с Ронката и двете да сме с кимона и това парче е много ключово в албума ми", споделя DESY.

Блуза с флорални мотиви iBlues от Week & Shop MDL // Панталон iBlues от Week & Shop MDL // Пръстени и колие FREYWILLE

Снимка: Студио KARE за URBN

Всъщност целият албум е свързан много с Рони.

"Сега отново по време на снимките бях в ситуация, в която сякаш само тя липсваше, за да бъде пълно усещането. Но тя си е с мен винаги. Нейната загуба бе страхотен катарзис не само за мен, а за страшно много хора. Но за мен беше много сериозно преосмисляне, защото тя беше много светъл, мъдър, сърцат човек. И сега се хващам как всеки ден мисля за нея и я усещам. В моменти, когато си губя спокойствието и центъра, направо понякога й чувам гласа. И си ме намества. Много силна връзка имахме и мисля, че още я имаме. Тя си беше моят ангел хранител. И продължава да е. Вярвам!"

2. Птицата не пее, защото има отговори. Пее, защото има песни.

Песните на DESY обикновено се раждат с текста и усещането си. За да облече в думи усещането си, на помощ на нашия ронин идва добър приятел - Aled Ordu.

"Идеята за парчето "Оne of the Stars" ми се върти много отдавна. Изкристализира в един момент и имах два-три куплета и припев. Имах нужда от помощ. И Aled промени мелодията частично с текста, като наистина успя да улови това, което усещах и исках да изразя", казва DESY.

Запазена е леко закачливата й фриволност в музиката, която контрастира на обрания й тон и само привидното й, както вече разбрахме, спокойствие.

"Песните са състояния. Трудно ми е много да си определя музиката. А е много важно човек да дефинира това, което прави. Може би албумът е пътешествие през вдъхновенията ми. Музикални продуценти са Божидар Василев и Васил Вутeв. Затова и албумът звучи доста хомогенно, като изключим "Mysery", което е единственото парче, което не е мое. То е на SAÍGO. Но звученето е благодарение на призмата на продуцентите", казва DESY.

Снимка: Студио KARE за URBN

3. Уважавай миналото, създавай настоящето

Във всеки ред прозира миналото, което е оставило своята стигма и уроци. DESY казва, че е малко пораснала и по-зряла в точно този албум. Но това не означава, че е достигнала желаните върхове.

"Имала съм много сблъсъци по пътя си. Повечето песни са свързани с научени уроци или стремеж да си науча уроците и усещането ми по житейския път", казва певицата.

"Не се научи, бабе", бихме й казали.

"Грешката, която повтарям, е, че не пускам ситуации, хора и мисли да отлетят. Сграбчвам ги и не ги оставям просто да си тръгнат на моменти. А трябва. Предъвквам ги и после се ядосвам на глупостта и упоритостта си. Ядосвам се за нещо, което си отива и няма смисъл да бъде спирано. Понякога"

Рокля на едри цветни геометрични форми Marella от MDL гривни // Пръстени и колие FREYWILLE

Снимка: Студио KARE за URBN

4. Да обичаш е същото, както песен да пееш, но няма песен без край

"За любовта - най-голямата тема на света, ситуацията е ясна. Тя е навсякъде. Но просто в някакъв момент си тръгва. Музиката много ми е помогнала в някакви кризисни ситуации, в които съм била. Именно за да придобия лекотата, с която гледам сега на там. Тя ми е помогнала да преживявам", казва DESY по най-деликатната тема.

"Имам много тъжни моменти, в които съм пяла. Моите песни са като мантри. Те са самоутвърждаване и себеизява. И съм се хващала как наистина съм излизала от тежки състояния в момента, в който пея. Тъй като съм създала песните си, те са минали през мен с онази нагласа, че когато изкажеш нещо на глас, то ти олеква". 

5. Зората не се пуква без жена

Рокля на едри цветни геометрични форми Marella от MDL гривни // Пръстени и колие FREYWILLE

Снимка: Студио KARE за URBN

Заобиколена е от мъже музиканти.

"Идеално е. Това си е мой късмет, може би. Когато си заобиколен от такива музиканти, имаш им пълно доверие и ги обичаш като хора, трябва да си безкрайно благодарен. Срещнала съм много хора и съм работила с много изключителни музиканти и смея да твърдя, че сме приятели. Процесът е много интимен, особен, специален. Да твориш с приятел е изключително красиво преживяване".

Блуза с флорални мотиви iBlues от Week & Shop MDL // Панталон iBlues от Week & Shop MDL // Пръстени и колие FREYWILLE

Снимка: Студио KARE за URBN

6. Жените по същество са като водата

DESY има пристан и река. Говорим за Янтра - дъщеря й.

"Как се оправя с мен? Не знам. Тя е изключително будно и прекрасно дете. Моят най-голям учител. Тя е най-близо и ме вижда в най-слабите ми моменти. Дъщеря ми е човекът до мен. Научих се, откакто тя беше малка, че трябва да се извиняваш на детето си, когато правиш грешки. И аз често правя грешки, осъзнавам ги и отивам при нея. И тя ми отговаря: "Спокойно, мами, ок си". Усещам разбиране в нея", казва DESY.

Янтра или се вълнува прекалено, или изобщо не се вълнува.

"С моите вълнения е пораснала. Общо взето напоследък повечето от случващото се минава по периферията й. Тя е във възраст, в която фокусът е в нейния свят. Но се вълнува и е участвала във видеото на "Mysery". Онзи ден ми каза, че би искала да танцува на представянето на албума. Много се зарадвах. Това е по-специално отношение, трябва да го измислим как ще стане - тя го изстреля ей така, но би било красиво".

Рокля на едри цветни геометрични форми Marella от MDL гривни // Пръстени и колие FREYWILLE

Снимка: Студио KARE за URBN

7. Не се страхувай от бавното израстване. Страхувай се от това да стоиш неподвижен.

От своя духовен свят DESY пренася мисълта си в материята - върху първия си самостоятелен диск.  

"Фoкусът на движенията ми, чисто музикално, в последните години, бе върху албума, върху музиката. В активен период в това отнoшение съм. Опитвам се и да бъда и родител, междувременно, и нямам време за друго. Но това са периоди. Благодарна съм, че съм здрава, права и успявам да го "случа" това нещо. Цветовете на живота ми в момента са топли и красиви. Дори се наслаждавам на липсата на цветове в природата, точно преди зимата, но пък планината и сега е красива. Радвам се, че успявам да намирам хубавото в тежките периоди и на малките, дребни неща. Като във Витоша отсреща - височина е и магичност".

8. Страхът е толкова силен, колкото позволява умът

"Много работя да нямам страхове. Присъствайки тук и сега. Не гледам нито напред, нито назад. Какво би станало, какво би било. Бих се котирала повече на чужда сцена като звучене и произношение, може би да. Казвали са ми го. Може би с възрастта наднича и страхът, да. Не я направих тази крачка като бях по-млада, защото усетих силна потребност да си остана тук. Останах, защото вярвах, че нещата ще се оправят. В крайна сметка осъзнах, че просто се променят. Като артист все още успявам да правя това, което обичам и да живея от това, което обичам, като не правя компромиси с музиката си. Което е много ценно. Не знам дали ако бях на друго място, би ми се случило. Музиката е и пътят, и животът ми. В много периоди съм се фокусирала в любовта като интимно преживяване, а музиката е оставала на заден план. Съществена част от живота ми е сега и от тази гледна точка съм благодарна, че останах тук и не съжалявам, че не съм отишла другаде. Имам досег с артисти, които безкрайно ценя и обичам, и работим заедно. Реално в днешно време можеш да правиш и оттук неща за навън"

9. Да флиртуваш с опасността, е все едно сам да каниш бедите

Концерти, фестивали, изяви - това са мечтите на един музикант. 

"Сега съм си заръчала да ми се случат още фестивали и още срещи с публика. Категорично не е вярна максимата, че музикант къща не храни. Баща ми беше музикант и мога да кажа, че гладни не сме останалите. Аз мога с две и с двеста. Фокусът ми не е върху материалното. Близките ми винаги са се чудили как се оцелявала без да имам сигурност. Да няма сигурност, обаче правя това, което обичам. Рискувам. Вдига ми се адреналинът. Има моменти, в които не знам как ще се оправя като изникват някакви ситуации, но се оправям, защото имам подкрепата на близките си".  

10. Родителите и децата се учат едни други

Неотлъчно до DESY, сред цялата хармония, е майка й Зоя. 

"Тя ми помогна да си отгледам детето. Във всичките моменти, когато мен ме е нямало, съм била спокойна, че има кой да се погрижи. Учим се двете взаимно. Тъй като сме много близки - тя ми е като огледало. Виждам много неща в себе си, гледайки нея. Опитвам се да коригирам себе си по нея. Тя е един от хората в моя живот, към които имам огромно уважение. Много е отворена за промени. За добро. Тя е друго поколение. Ако има самурай в къщата, към момента съм аз. Първосигнално изниква ситуация, в която майка ми реагира грешно. Но точно това е ценният ми урок. Не всеки път родителите си с добрите си примери и правилните си избори те учат. Понякога, дори когато го правят от сърце и искат да помогнат на 100%, не винаги са прави, но пак учиш от ситуацията. И знам, че нещо в тази създала се ситуация е урок аз да не правя така с Янтра например. Налага ми се да се справям с много неща, с които на майка ми не й се е налагало", казва DESY.

Рокля на едри цветни геометрични форми Marella от MDL гривни // Пръстени и колие FREYWILLE

Снимка: Студио KARE за URBN

Цялата тази древна японска мъдрост DESY  е събирала несъзнателно с години. С времето се научава да не се притеснява за излизането си на сцена - поне не и до последния момент. Хващаме я в нейната ранна пролет - през ноември. Още не се е разлистило - типично по японски.

"Но аз съм от по-ранната пролет. Още няма листенца и пак е красиво. Моите листенца са вдъхновение. Като се разлистят, ще ги видим. Напоследък ги поливам с театър - особено в последната седмица. Всички форми на изкуството се усещат с възрастта по-пълноценно. Сега съм в ранните си 40, така се водят", смее се DESY, a малките бръчици се струпват като снопове лъчи в края на очите й. 

Мракът свети за нея. Светлината е в сърцето и се излива в музиката й. А оттам навсякъде. Не знае колко точно е узряла, но е пораснала. Вече подготвя и втория си албум. Микстейп е.

Най-ниският тон на гласа си нарича Баба Меца - ла на голяма октава. Може да го чуете много рано сутрин. Умира за тромбон, контрабас и чело. Това е и причината да пее в ниския си регистър. Но може и по-високо да стигне - до ми или фа на трета октава. Може може би всичко - ако реши и работи по въпроса. Няма да е сама на сцената никога. Янтра пак ще танцува до нея. Направила е свой вид връзка с Космоса. Ако не чуете гласа й, ще пропуснете подарък, създаден с цялата й любов. За да привлече късмета, би похарчила с радост нова монета за стар приятел. Днес сподели старо щастие с нов приятел. А духа на истински приятел пази, като пише името му на крилата на дракон. 

Гласът на точно тази жена е нейният меч. Той никога не ръждясва.   

Представянето на албума на DESY ще бъде на 30 ноември, събота от 20 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, Национален дворец на културата - НДК

 

#URBN Team:

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Грим: Росина Георгиева

Коса: Натали Иванова

Стайлинг: Сирма Маркова

Снимки: Студио КАРЕ за #URBN

Видео: Павлин Даскалов

Гардероб: магазини MDL

Бижута: FREYWILLE

PM: Йорданка Блажева