Актрисата Еманюел Сение отказа да стане член на американската киноакадемия, защото тя изключи съпруга й, режисьора Роман Полански, съобщи БТА.

Вижте снимки на Сение >>

Еманюел Сение порица "лицемерието" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", в отворено писмо във в. "Журнал дю диманш".

"Американската Академия за кинематографично изкуство и наука ми предложи да стана неин член заедно с други актриси в името на феминизация, която между другото е необходима. Може би си мислите, че не ме засяга равенството между мъжете и жените? Винаги съм била феминистка, но как да пренебрегна факта, че преди няколко седмици академията изхвърли съпруга ми Роман Полански, за да е в духа на времето" - пише Еманюел Сение.

"Същата академия му присъди "Оскар" за най-добър режисьор за "Пианистът" през 2003 г. Любопитна амнезия - продължава Еманюел Сение. - Тази академия вероятно си мисли, че съм кариеристка, без характер, и мога да забравя, че съм омъжена от 29 години за един от най-великите режисьори. Обичам го, той е мой съпруг и баща на децата ми. Отхвърлят го като пария и невидими хора от академията си мислят, че ще "изкача стъпалата на славата" зад гърба му. Какво непоносимо лицемерие!"

Еманюел Сение заяви, че знае най-добре колко съжалява Роман Полански за това, което се е случило преди 40 години.

Полански, който е на 84 години, се призна за виновен в сексуално посегателство над 13-годишно момиче през 70-те години на миналия век. Когато разбра, че въпреки споразумението с прокуратурата, ще бъде осъден за по-тежко престъпление - изнасилване, избяга във Франция.

Американската киноакадемия изключи Роман Полански заедно с Бил Козби на 3 май, след като прие нов кодекс за поведение в отговор на скандала с продуцента Харви Уайнстийн.

Еманюел Сение е известна във Франция с участието си във филми като "Горчива луна", "Венера в кожи", "По действителен случай", режисирани от Роман Полански.