Съпругата на сръбския президент Тамара Вучич представи вчера в Париж "първия национален парфюм" "Страната на люляците", който ще бъде създаден в най-старата фабрика за парфюми в света "Мезон Доран" (Maison Doran), съобщава агенция Фонет. Тамара Вучич е в Париж, където участва в Дните на сръбската мода 2023 (Serbian Fashion Day 2023).

Съпругата на президента Александър Вучич разполагаше с четири ароматни нотки, едната от които по неин избор ще представлява националния аромат на Сърбия в бъдеще. Тя, собственикът на парфюмерията Башар Насри и авторката на проекта Весна да Винча засадиха люляково дърво пред вилата на музей "Доран".

Автор на уникалния парфюм, който има амбицията да се превърне в символ на Сърбия, е "Мезон Доран", най-старата парфюмерийна фабрика, основана през 1780 г. в предградията на Париж. Фабриката, която създава парфюми за френската кралица Мария Антоанета през 18 век, остава верен пазител на първоначалната мисия на своите основатели, предлагайки 53 изключителни есенции за парфюми.

"Парфюмите имат силата да подчертаят красотата и уникалността на всяка личност. Те са изключително мощни, защото мигновено могат да ви върнат скъпи спомени, да спасят определени ситуации или хора от забрава", каза Тамара Вучич.

"Целта на представянето на националния парфюм е да популяризира сръбската култура и творчество, което го превръща в посланик на богатото ни културно наследство в света", се казва в съобщение от събитието.

Собственикът на фабриката и на едноименния музей "Доран" Башар Насри каза, че за него е чест и удоволствие да има възможността да създаде националния парфюм на Сърбия и в същото време първия парфюм на една държава.