Сара Бъртън обяви, че напуска модна къща "Alexander McQueen", чийто творчески директор беше от почти 15 години, малко преди да представи последната си колекция за нея в Париж. Тя ръководеше дамските и мъжките колекции и аксесоарите. Начело на бранда застана след трагичната смърт на ментора си през 2010 г. Когато се издигна, в модната индустрия все още доминираха мъже. Тогава тя отговаряше за дамското облекло на марката.

Още следващата година Сара Бъртън създаде булчинската рокля на Кейн Мидълтън за сватбата ѝ с принц Уилям и тя стана по-известна от който и да е тоалет на покойния Маккуин. След това остана любим дизайнер на сегашната принцеса на Уелс за събития, привличащи голямо внимание, като сватбата на принц Хари през 2018 г. или погребението на кралица Елизабет втора миналата година.

Сара Бъртън допринесе за еволюирането и популяризирането на марката. Мъжките ѝ и дамски колекциите и аксесоари съчетаваха уважението ѝ към майсторството и детайла, облеклата ѝ често бяха подчертани с мъниста и други украшения, а кройките останаха с ясната линия и прецизост, харесвана от нейния ментор.

"Чрез собствения си опит, чувствителност и талант, Сара продължи да развива артистичния израз на тази емблематична къща", каза Франсоа-Анри Пино, главен изпълнителен директор на групировката "Kring", в изявлението на марката. "Тя запази и продължи наследството на Лий (Маккуин), вниманието към детайла и уникалната визия, като същевременно добави своя личен, изключително творчески щрих."

Сватбената рокля на Кейт Мидълтън

Снимка: Getty Images

Сара Бъртън се вдъхновява от природата и традициите в провинциална Англия, където израства. С времето трансформира готическите жени воини на Александър Маккуин в по-меки версии. Нейни клиентки са Мишел Обама, Кейт Бланшет, Лейди Гага, Гуинет Полтроу.

Избрана е за дизайнер на годината на Британските модни награди през 2011 г. , а следващата година става офицер на Ордена на Британската империя за заслуги към модната индустрия. През 2019 г. получава международната награда на Съвета на американските модни дизайнери.

Напускането на Сара Бъртън беше обявено покрай други сътресения в модните къщи - напускането на Габриела Хърст от "Chloé", на Джереми Скот от "Moschino", на Алесандро Микеле от "Gucci" (която също е собственост на "Kering"). Нейният ход обаче не беше очакван. Тя се разделя с "Alexander McQueen" в момент, когато индустрията се пренастройва след няколко нестабилни години, предизвикани от пандемията.

Сара Бъртън

Снимка: Getty Images

Въпреки че групировката "Kring", която поема модна къща "McQueen" през 2001 г., не прави изрична разбивка на годишните продажби на марките, според сп. "Vogue" , позоваващо се на "Morgan Stanley", те са нараснали от 220 млн. евро през 2014 г. до 830 млн. евро през 2021 г., а след това са се задържали на 830 млн. евро през 2022 г., предава БТА. През първата половина на 2023 г. тенденцията изглежда се е обърнала за френската групировка за луксозни стоки "Kering", която е в процес на преструктуриране. Продажбите на компанията като цяло нарастват незначително, а подразделението, в което влизат модните къщи (което включва също "Balenciaga", "Bottega Veneta", "Brioni") отчита 5% спад на годишна база в продажбите за първото полугодие. Въпреки това във финансовия отчет на "Kering" през юли се подчертава, че прет-а-порте на "McQueen" "се представя добре".

Само можем да предполагаме дали показателите не са били достатъчно добри, дали напускането на Бъртън е свързано с многобройните вътрешни промени в групировката, или може би самата дизайнерка се сбогува със своето "семейство" след 26 години по лично решение, за да продължи развитието си. Тя обаче оставя наследство в модната къща, сравнимо с гения на ментора си Маккуин.

Сара Бъртън

Снимка: Getty Images