Селма Блеър не се страхува да споделя за възходите и паденията в личния си живот - особено след диагнозата й за множествена склероза през 2018 г. Но никога досега не беше признавала толкова шокиращи подробности от миналото си.

В новите си мемоари "Mean Baby" и в интервю за "People", звездата от "Cruel Intentions" описва подробно своята продължила десетилетия алкохолна зависимост, която започва на 7-годишна възраст, както и други ужасяващи лични травми (опити за самоубийство, сексуални посегателства).

"Не знам дали щях да преживея детството без алкохола", казва 49-годишната Блеър пред последния брой на списанието. "За много хора това е огромно облекчение в началото. Носи успокоение, комфорт. За мен също през първите години, защото започнах наистина много млада с питиетата, като утеха. Беше моят механизъм, моят начин за справяне с живота".

В ексклузивен откъс от "Mean Baby" Блеър описва началото на алкохолизма си и как го е преживяла.

"Първият път, когато се напих, беше като откровение. Бях на седем. Винаги съм харесвала Пасхата. Докато отпивах малки глътки от "Манишевиц", (сладко гроздово вино) ме заля светлина, изпълвайки ме с Божията топлина. Никой не обръщаше внимание на моето темпо на консумация. Проумях, че това усещането не беше Бог, а чисто и просто една ферментация. Тази вечер се напих. Бях много пияна. В крайна сметка ме сложиха в леглото на сестра ми Кейти, спах до нея. На сутринта не помнех как е станало".

Актрисата пише, че в ранните си години не се е напивала, а удряла "само бързи глътки, докато тревогата ми избледнее". И допълва: "Обикновено почти не се напивах. Станах експерт алкохолик, умела да крия тайната си".

Злоупотребата с алкохол на Блеър ескалира в тийнейджърските й години и след 20. Тя пише за особено травмиращ инцидент по време на пролетна ваканция в колежа, когато е била изнасилена след ден запой.

"Не знам дали не бяха двама души, които ме изнасилиха. Единият определено го е направи", пише тя. "Опитах се да се смаля, да бъда тиха, докато изчаках да свърши. Иска ми се да мога да кажа, че това, което ми се случи онази нощ, беше единичен случай, но не беше. Бях изнасилвана много пъти, защото бях твърде пияна, за да кажете думите "Моля. Спри." Само този път беше напълно против волята ми. Излизах от всяка такава случка тиха и засрамена".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Блеър казва, че освен че е споделила на терапевт, тя никога не е говорила за многобройните изнасилвания, но че това е била ключова част от историята й, която смята, че е трябвало да разкаже в "Mean Baby". И част от нейното продължително лечение.

"Благодарна съм, че се почувствах достатъчно в безопасност, за да излея това на страниците. Така махнах това бреме на срам от себе си.

Написах книгата за сина си. За хора, които се опитват да намерят най-дълбоката дупка, в която да пропълзят, докато болката премине. Не мога да повярвам, че всичко това се е случило в живота ми, а аз все още съм тук и съм добре", добавя актрисата. "Mean Baby" ще излезе на пазара на 17 май.

Снимка: Getty Images