Президентът на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил са пристигнали на срещата на върха на Г-7 по-късно от кралицата на Великобритания Елизабет II, като по този начин нарушиха протокола.

В петък кралицата бе домакин на официалния прием, даван в чест на лидерите от Г-7. За място на приема бе избрана ботаническата градина на Корнуол.

Според "Дейли Стар" правилата предвиждат, че членовете на кралското семейство трябва да пристигнат последни и да напуснат събитието първи. Всички гости са длъжни да се съберат преди появата на кралицата.

Двойката Байдън обаче пристигна само няколко минути след като там бяха Елизабет II, принц Чарлз и принц Уилям и техните съпруги.

Въпреки това забавянето на американския лидер не се отрази на настроението на британската кралица. Тя разговаряше приятелски с гостите, включително с Байдън и съпругата му.

По-рано в Белия дом два пъти сбъркаха титлата на Елизабет II - Джен Псаки я нарече "кралица на Англия" (титлата не се използва от 1707 г.).

А преди това президентът на САЩ Джо Байдън се загуби на срещата на върха на Г7.

По-късно днес Джо Байдън и съпругата му ще имат днес втора среща с кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор.  Двойката ще получи почетна гвардия и чай по време на посещението.

Кралицата ще поздрави членовете на семейство Байдън в територията на замъка, където почетен караул, съставен от 1-ви батальон на Гренадиерската гвардия, ще даде кралски поздрав и ще бъде изпълнен националният химн на САЩ.

Байдън ще бъде придружен от офицера, командващ почетната гвардия, майор Джеймс Тейлър и генерал-майор Кристофър Гека, за да инспектира почетната гвардия.

След официалното церемониално пристигане, Байдън ще се присъедини към краля в замъка за чай.

През 2018 г. кралицата придружаваше тогавашния президент Доналд Тръмп За да проверите почетен караул в Уиндзор.

Снимки показаха, че г-н Тръмп се разхожда пред кралицата, а някои го смятат за дипломатически гаф.

Демократичният стратег Лора Финк заяви пред Sky News, че Байдън ще приеме посещението като огромна чест и няма да се изненадате, ако имат много общи неща.