Всяка жена е номер 1 и покорява със своя чар, когато е обичана и щастлива. Във вече традиционно събитие на Dir.bg - She's The ONE, тази година имахме добрия шанс да съберем отново бележити жени от съвремието ни, съвсем от тук и сега. Нарекохме ги "Ултравиолетови".

Нежните имена на огъня в петото издание са любимата говорителка Радина Червенова, оперната дива Дарина Такова, първата жена ректор проф. Мариана Мурджева, лекарят, с чиято асистенция на бял свят пристигат хиляди бебета у нас и в чужбина - доц. Мария Юнакова, очарователната и талантлива актриса Алекс Сърчаджиева, както и диамантеното момиче, олимпийската медалистка Симона Дянкова.

В поредица от интервюта ви запознахме с непознатите лица на всяка една от тях, а тази вечер дойде ред и на участието им заключителното събитие на She"s The ONE. Пред пълната зала на "Sofia Live Club" Радина Червенова, проф. Мариана Мурджева, доц. Мария Юнакова, Алекс Сърчаджиева и Симона Дянкова споделиха най-скъпите си спомени, издадоха какви са техните супер сили, какъв трябва да е женския глас в обществото и кои са най-важните качества, които е добре да притежаваме.

Срещата с тях водеше под формата на задушевни интервюта, Рени Веселинова.

Специален видео поздрав отправиха актрисата Мария Бакалова и актьорът Юлиан Костов, който е и неин мениджър и откривател. Той призна, че неговата суперсила е наивността, а Мария категорично заяви, че всяка жена се ражда с такива способности, просто защото е жена и призова дамите да са все така борбени.

Проф. Мурджева разказа за пътя ѝ до ректор на Медицинския университет в Пловдив

Снимка: Йоан Колев

Проф. д-р Мариана Мурджева, първата жена ректор на Пловдивския медицински университет, даде тон на уютната вечер, разказвайки за своя избор на път в живота - израснала в семейство на лекари, не й се наложило много да се чуди. Тя е второ поколение лекар - имунолог и микробиолог, синът й също е лекар. Проф. Мурджева отличи като важни човешки черти добротата и почтеността, в които е била възпитавана, но отбеляза, че към добротата трябва да се добави и твърдост. От онази принципната, която ни пази от антиподите ѝ - алчност, злосторство и други. Не се има за свръх силна жена, а просто за човек на мястото си. "Целта не бива да се превръща в самоцел, трябва да прецениш възможностите си, защото накрая може да откриеш, че не си бил за там", каза професор Мурджева. Тя се вдъхновява както от студентите си, така и колегите си, като признава, че с добър екип, в който всички се разбират, всяка пречка се преодолява. Най-трудното в мандата ѝ е била пандемията и организирането на обучение в електронна среда, но и с това се справили, всички, заедно. Проф. Мурджева обича да чете книги, да се разхожда и да се среща с приятели в свободното си време.

Оперативният директор на Dir.bg - Иван Брайков, награждава проф. Мурджева

Снимка: Йоан Колев

Оперативният директор на Dir.bg, г-н Иван Брайков, поднесе наградата на проф. Мурджева с думите: "Мъжете четат научна фантастика, за да построят бъдещето. Жените нямат нужда да я четат. Те СА бъдещето. Това са думи на Рей Бредбъри. За пета поредна година намерихме и ви представихме жени, които имат ярък принос в обществото. Професор Мурджева, за мен е чест да ви връча това отличие".

Втора на креслото срещу водещата седна Радина Червенова, чието лице всички познават от малкия екран. Тя сподели, че нейната суперсила е интуицията, на която винаги разчита, защото никога досега не я е подвела.

Пред множеството гости на "She"s the one", събрали се тази вечер в "Sofia Live Club", музата на Георги Чапкънов за създаването на статуята "Света София", стояща в центъра на столицата, сподели, че според нея почтеността не е за всеки, тъй като тя е привилегия единствено за силните.

Рени Веселинова и Радина Червенова

Снимка: Йоан Колев

"Аз винаги изисквам повече от себе си, отколкото от другите. За мен самокритичността е градивна. И до ден днешен винаги откривам недостатъци в онова, което върша"

Според нея почтеността не е за всеки, понеже тя е привилегия

"За мен самокритичността е градивна. До ден днешен винаги следя отблизо работата си и винаги откривам недостатъци", каза тя, уточнявайки, че без тях не може.

На въпроса каква е искала да стане като дете, тя отговори, че през годините мечтите ѝ са се променяли, като в различно време от живота си е искала да се изявява в различни професии - от музикант до актриса. Накрая обаче става лице на новините.

"Никога не успях да се опияня от блясъка, съпровождащ работата ми. Благодарна съм, че попаднах на точното място в точното време. Имах удоволствието да работя в новините, когато "По света и у нас" бе един от основните източници на информация в страната ни. Ако нещо не бе обявено в емисията, значи просто не се е случило", каза Червенова.

"Аз не страдам от звездна болест, напротив, абсолютно нормален човек съм, който има щастието не само да работи това, което обича, но също така да съм заобиколена от любими хора. Въпреки това знам къде е границата между професионалния и личния план", категорична е тя.

По думите ѝ една жена трябва да запази своята женственост. По нейно мнение обаче представителките на нежния пол трябва да бъдат колкото деликатни, толкова и силни, защото така ще помогнат на мъжете да бъдат мъже.

"Всички знаем, че в човешките отношения жените са тези, които проправят пътя, защото те избират най-правилният. Затова моля всички дами да запазят своята женственост, без да се опитват да бъдат нещо друго", призова емблематичното лице от ефира.

Като майка за нея има една дума, която е най-важна, а именно "ценности" - онези, които се предават през поколенията и не трябва да се променят.

"Битът и възможностите днес са различни от тези в миналото, но ценностите не трябва да бъдат. Почтеността - към себе си, към децата, към света, това е сила", сподели тя, допълвайки, че иска гласът на съвременната жена да бъде уверен, изпълнен с достойнство и гордост.

Йоана Колева от "Vichy" награждава Радина Червенова

Снимка: Йоан Колев

След тези нейни думи Йоана Колева от "Vichy" ѝ връчи заслуженото отличие, пожелавайки ѝ още дълги години да бъде вдъхновител за всички, които я гледат.

Дойде моментът за малка музикална пауза. За доброто настроение на гостите се погрижи световноизвестният танцьор и режисьор Коста Каракашян. Той изпълни "Запази последният танц".

Той е танцувал със звездите във Виетнам и Япония, в грандиозно шоу на Ниагарския водопад с италиански оперни певци; от Коста Рика до Египет, с легендарната актриса и певица Шерихан известна още от дете; на големите сцени на Ню Йорк и на най-големия круизен ферибот в света от Норвегия до Германия. В късните си и задъхани 20, той създава първия си проект като режисьор в САЩ и така преминава в нов етап от кариерата си. Иначе казано - скоро няма да го видим пак да танцува. Освен ако не е нещо специално!

И макар движението да остава неговият основен начин на изразяване, той запази последния си танц за Shе's The ONE 2023.

Доц. Мария Юнакова

Снимка: Йоан Колев

Задушевната беседа продължи със специалистът по репродуктивна медицина доцент Мария Юнакова. Тя коментира, че всеки има нужда от суперсили и в професионален, и в личен план. "Аз нямах представа още в ранна детска възраст да знам каква искам да стана. Спортувах, учех в математимческа гимнзаия. Когато си дете нямаш достатъчвно информация, за да прецениш какво искаш. На 15-16 години вече усетих, че тази професия ще бъде достатъчно интересна, предизвикателна, подходяща за мен, а и имам качествата да се занимавам с нея. Днес знам, че това решение е добро", разказа дамата, която стотици хора благославят за уменията, чрез които им е помогнала да се сдобият с рожба. За Юнакова отговорността към пациентите е жизненоважна. "Когото започнах да уча медицина, преди повече от 20 години, тази специалност беше иновативна, модерна, не достатъчно позната. И днес, за съжаление, е много необходима. Все повече двойки имат нужда от репродуктивни техники за настъпване на бремененност. Това е труден път, по който нашите пациенти минават.

По-голямата част от работата ни е пълна с положителни емоции. Въппреки трудностите, удовлетворението на пациентите ни дава хъс да продължим", коментира още доц. Юнакова.

За нея видимата част от успеха е и тази - когато двойките един ден я представят на децата си, за чиято поява заедно са се борили.

Извън работа, казва, че за нея важни са семейството, приятелите, добрите контакти с колегите. "Това са нещата, които изпълват един живот", смята тя.

Проф. Костов от "Майчин дом" ѝ връчи наградата. "За мен е удоволствие и чест. Познавам я от студент. Тя е невероятен човек, майка, професионалист. Изключително морален колега! Две болници разчитат на нея - "Щерев" и "Майчин дом". Стотици жени съм пратил при нея, които след това станаха майки", каза той.

Проф. Костов от "Майчин дом" награждава Мария Юнакова

Снимка: Йоан Колев

Трета на сцената се качи състезателката по художествена гимнастика - капитан на историческия отбор на България, завоювал златото в Токио през 2020 г., а именно Симона Дянкова.

За нея последният танц е съчетанието, което е изпълнила заедно със съотборничките си преди три години на Олимпийските игри в Страната на изгряващото слънце. Свързва го с удовлетворение и лекота, както и неописуемо щастие, дошло след края му, когато разбира, че отбора им побеждава.

"Слагайки сама медала около врата си, понеже надпреварата бе по време на пандемията от новия коронавирус, изпитах истинска еуфория, защото това бе първото толкова значимо постижение за художествената гимнастика у нас, за което всички отдавна мечтахме", каза тя, допълвайки, че за нея житейският ѝ път е изцяло обвързан с този спорта. "Нямам спомени, отпреди да отида в залата, тъй като бях много малка, когато стъпих в нея. Тук искам да благодаря на майка ми, която ме заведе там. Тя е човекът, който след всяко разочарование, каращо ме да искам да се откажа от тренировките, ме връщаше обратно на тях".

Дянкова сподели, че се надява тяхното постижение да не бъде последното за държавата ни.

Симона Дянкова

Снимка: Йоан Колев

"Вярвам, че то всъщност е началото на редица успехи, които предстоят, макар нищо толкова значимо да не се постига лесно", заяви Симона, допълвайки, че колкото и красива да е художествената гимнастика, тя учи на желязна дисциплина.

Тя призна, че в трудните моменти разчита на своята суперсила, която е нейният инат.

"Той не ми позволи да се откажа в началото и добре че стана така, защото иначе никога нямаше да сбъдна своята мечта", каза, признавайки, че вярва в съдбата, а като пример даде собствената си кариера, която в миналото е била изпълнена с редица несполуки, до момента, в който е била възнаградена за тях, попадайки в желания отбор.

На въпроса как се е насочила към журналистиката, която в момента следва, тя обясни, че специалността просто ѝ се е сторила интересна.

"Давала съм много интервюта и исках да видя какво е от другата страна", поясни Симона, изказвайки надеждата си да пише повече хубави новини, когато се дипломира, защото според нея те могат мотивират хората, правейки ги по-добри.

След тези ѝ думи на сцената се качи Катерина Михайлова от "Dove", която я удостои с отличието "She"s the one".

Снимка: Йоан Колев

Дарина Такова не успя да присъства на събитието, но гостите в клуба се насладиха на избрани моменти от видео интервюто й. "Всяка жена има право да създаде своя свят на щастие", каза тя.

Такава беше ситуацията с Алекс Сърчаджиева, която беше възпрепятствана да дойде заради представление. "Бих искала новите ценности, на бъдещето, да са искренноста, добротата, да няма фалш, да няма измама", беше нейното послание, което се видя като видеобръщение.

Орлин Павлов, който трябваше да връчи плакет на Алекс Сърчаджиева, се спря при водещата Рени Веселинова, за да даде своето мнение какво е мястото на жените в съвременния свят.

Рени Веселинова и Орлин Павлов

Снимка: Йоан Колев

"Въпросът е как в това съвремие ние - мъжете, и вие - жените, можем да се засечем някъде, защото жените стават все по-силни и заемат по-високи позиции, което вече малко притеснява нас мъжете. Но това е хубаво, защото сте ценни, справяте се по-добре в доста отношения. Понякога забравяте да ни оставите да бъдем по-силния пол. Иначе нямам други забележки".

Веднага след това сетивата на гостите бяха почерпени с чудните изпълнения на дует LUNIKK - Криси Йорданова и Денислав Попов, които са заедно в живота, а отскоро и в музиката.

Орлин Павлов

Снимка: Йоан Колев

She`s the ONE 2023 се реализира с подкрепата на Baileys, Danhson, Гелоривойс, Subaru, DEVIN, Виши, L'Oreal Paris, Dove Self-Esteem project и Verano Azur.

Колаж: Петя Александрова/Графика: Александрина Дерменджийска

***

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She's The One през март 2019 и He's The MAN през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-успешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски уроци. През 2022 година открихме и лимитираната серия инзтервюта с Жените в Бизнеса - She's The ONE in Business Limited Edition, която ще финишира през м. май 2023 г. със специална изложба!

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии, през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание EVA Биляна Савова и жената кауза Надежда Дерменджиева.

През 2021 година She`s The ONE бе достъпнo събитие за всеки в Интернет! В приятна атмосфера бяха проведени незабравимите и интимни разговори с жените, които разкриха душите си и заговориха открито за собствените си провали, за дълго пазените си тайни, за мислите си, страховете си и най-пълното си щастие. Това бяха абсолютната Тя Стефания Колева, Бялата лястовица Мария Силвестър, Спасяващата животи, преди да са се родили, д-р Марина Михова, Жената Шива Жасмин Маджид, Голямата Таня Богомилова и Мастър шеф Мария Жекова.

През 2022 година подготвихме не по-малко невероятни истории! За четвърта поредна година 8 дами се сдобиха с дизайнерските плакети, попаднали в ръцете им заради техните особени заслуги към обществото, в което живеем. Това бяха актрисата Maрия Каварджикова, писателката Мария Лалева, издателката Жаклин Вагенщайн, психотерапевтът Мадлен Алгафари, шампионката по карате Ивет Горанова, основателят на първата стрийминг платформа за визуално и сценично изкуство у нас 7Arts.bg Адрияна Петкова, емблемата на борбата срещу домашното насилие Цветелина Цекова и гуруто на майките Ася Демирева.