Скандално отменен концерт на Орлин Горанов и Еделина Кънева във Видин е тема №1 в крайдунавския град от вчера насам. Според твърдения на местни културтрегери и фенове, дългоочакваното им изпълнение с местната симфониета е било отменено с телефонно обаждане от шефа на РЗИ-Видин, който заплашил с полиция при неизпълнение на устната му заповед.

Пръв скандала оповести известният писател, пътешественик и топготвач Филип Захариев.

"В нашия Видин, градът, в който нищо не се случва и малкото останали читави и млади хора се чудят в коя стена да си блъснат главата от тъпотия, днес трябваше да се състои концерт на Орлин Горанов и видинската симфониета. Щяха да изпълняват световни класики. Концертът е обявен от две седмици. Този тип мероприятия са позволени на държавно ниво. Из целия град са разлепени постери. Трябваше да се състои в Спортната зала, която често се използва и като концертна. Позволеният капацитет от 30% е спазен. Интересът е голям и билетите са продадени дни преди концерта. Днес, 09.02, по време на генералната репетиция, два часа преди концерта, звъни телефона на директора на Симфониетата и той излиза да говори видимо притеснен. Оказва се, че е получил обаждане от Венцислав Владински, директор на РЗИ - Видин със заплахи, че ще дойде с полиция, ако не отменят концерта!

Ако закъснелите телфонни наредби имат такава сила в тази страна, какво остава за официален документ, позован на законовите разпоредби? Така ли е редно да се процедира? Или беше редно при обявяване на мероприятието, ако РЗИ го смятат за опасно за здравето и противозаконно, да предупредят културния институт и да дадат препоръки за провеждане!? Не, вероятно е по-коректно да се отмени в последния момент концерт на един от най-обичаните български изпълнители и най-големият културен институт в нашия район, чакан от някои хора от години (Орлин Горанов не е идвал в последните години в града)!... Тези хора се смятат за богове, разбирате ли!... Това е отвратителна, гнусна и безпардонна злоупотреба с власт!", написа във Фейсбук Филип Захариев.

Същото потвърди и Стоянка Петрова в групата "Възраждане на Видин":

"Поредната простотия във Видин. Два часа преди концерта на Орлин Горанов и Еделина Кънева разбираме от медиите, че такъв няма да има. Певците ги има, музикантите ги има, ама началникът на РЗИ се разработил. И както винаги и навсякъде, най-лесно за сбутване в ъгъла е изкуството. Това манифестации, това подарени пързалки, това базари, това опашки за торти ( като нема хлеб), това общинарски циркове - все полезни за здравето ни неща. Всичко това го има! Виж, изкуството вреди на нашето здраве, затова - на кладата!"

Рени Данева допълва: "Всички колеги останахме като гръмнати! Цяла седмица се продават билети, афиши разлепени, ние репетираме, солистите два дена с нас репетират и снощи три часа преди концерта се обадил шефа на РЗИ, че няма да има концерт, че ако не напуснем залата, ще изпратят полиция!!! Кордон полицейски за публиката!!! Толкова криво ни стана... А Орлин предложи да изпеем една песен за последно заедно...и двамата с Еделина бяха много разочаровани... А ние? Бесни! Може ли да си такъв пр...ак, в последния момент да отмениш концерт? Явно може".

Проверка на dir.bg за епидемиологичната обстановка във Видин и областта показва, че там не се отчита ръст на заболели от Covid-19. За 10 февруари са обявени нула нови случаи, а за 9-и - два. Общо активните случаи в града и областта са 33, сочат данни на сайта на Областна администрация Видин.

Снимка: БНР, радио Видин