Октомври 1992 г. В зала "Медисън Скуеър Гардън" се състои юбилейният концерт по случай 30-годишната творческа кариера на Боб Дилън. На сцената един след друг излизат някои от най-популярните музиканти в света, които да изпеят по едно от емблематичните парчета на рок легендата.

Актьорът Крис Кристофърсън също се появява, за да обяви името на следващата звезда - Шиниъд О'Конър. "Горд съм да ви представя следващия артист, чието име стана синоним на кураж и честност. Дами и господа, Шиниъд О'Конър", казва той на микрофона.

Ирландската звезда излиза на сцената под водопад от освирквания, като крещящата тълпа не й позволява да започне изпълнението си. Получава окуражителни думи от Кристофърсън на ухо, които й дават сила да вдигне глава и да започне. Въпреки негативизма, който се излива срещу нея. Тя обаче не запява планираната класика на Дилън "I Believe in You", а я заменя с парчето на Боб Марли "War", което по-скоро изкрещява, без музикален съпровод.

Поведението на публиката не е изненада, тъй като само 13 дни по-рано, докато Шиниъд изпълнява същото това парче на участието си в американското шоу SNL, пред шокираната публика и екип, тя демонстративно вади снимка на папа Йоан Павел II, разкъсва я на парчета и я хвърля на земята. Това е нейният своеобразен протест срещу църквата, която, според нея, си затваря очите пред разкритията, че деца са ставали жертви на сексуално посегателство от страна именно на божиите служители. И че нито папата, нито полицията взимат отношение по този огромен проблем, тъй като не вярват, че това се случва.

Шиниъд О’Конър на концерт

Снимка: Getty Images

Постъпката й предизвиква огромен скандал, най-вече сред католическата общност. И както става ясно по-късно, това се оказва пагубно и за цялата й кариера. Въпреки че тя не смята точно така. "Много хора казват или смятат, че разкъсването на снимката на папата е провалило кариерата ми. Но аз не го чувствам така. Смятам, че да имам хит, който стана номер 1, провали кариерата ми, а разкъсването на снимката само ме върна към правия път. Аз съм родена да пея на живо на сцената, не съм родена да бъда звезда. За да си звезда, трябва да си добро момиче, а аз съвсем не съм такова", споделя в документалния си филм Шиниъд.

Въпреки че не търси славата, тя неизбежно я застига след като записва кавър на парчето на Принс "Nothing Compares 2 U". Видеото към него също е не по-малко въздействащо, както и самото й изпълнение. Фокусираната основно върху лицето й камера запечатва всяка емоция на О'Конър и публиката вярва на всяка една изпята от нея дума. А сълзите, които в един момент спонтанно и нережисирано бликват от очите й, бързо я превръщат в суперзвезда.

Това се оказва нож с две остриета, защото желанието на продуцентите да я вкарат в определена рамка не отговаря на нейната представа за развитието й в музиката. Определяна като бунтарка, тя по-скоро иска да бъде себе си, а не просто един продукт, който няма нищо общо с истинската й същност. Шиниъд не беше удобна, защото не спестяваше да каже това, което мисли и да прави това, което иска. Сблъсква се с огромна омраза след като отказва да пее на фестивал в Ню Джърси, ако националният химн на САЩ предшества изпълнението й. Прави го като знак на протест срещу войната в Персийския залив. Подобен бойкот, разбира се, предизвиква гнева не само на публиката, но и на част от колегите й. Самият Франк Синатра по-късно споделя, че ако е имал възможност, тогава е щял да я срита отзад. На което О'Конър отговаря: "Аз не бих могла да ударя този човек, защото той е на 78 г. и най-вероятно ще го убия."

Шиниъд О’Конър с Глен Клоуз

Снимка: Getty Images

Такава беше Шиниъд О'Конър - обичана и мразена, но никой не оставаше безразличен към личността и таланта й. Певицата никога не е крила за трудностите, през които е преминал целият й живот. Описва майка си, която умира в автомобилна катастрофа, като емоционално дистанцирана и жестока. На 15 г., след като е хваната в кражба от магазин, баща й и мащехата й я изпращат за 18 месеца в църковно училище. От престоя си там тя се научава на дисциплина, но и не крие, че мястото често я ужасявало.

Шиниъд О’Конър на концерт

Снимка: Getty Images

Наред с постоянната битка с музикалните продуценти за това какъв артист трябва да бъде, личният й живот също не върви гладко. Тя има четири провалени брака зад гърба си и е майка на четири деца. На 7 януари 2022 г., два дни след като е обявен за изчезнал, 17-годишният й син Шейн е намерен мъртъв, като от аутопсията става ясно, че се е самоубил. Това е огромен удар за певицата, който задълбочава психическите й проблеми, за които тя открито говори и с които се бори години наред. Въпреки че все още причината за смъртта й да не е обявена публично, вече се появиха коментари, че именно смъртта на любимото й момче е допринесло за фаталния край на певицата. Още повече, че само няколко дни по-рано тя публикува пост в Туитър, в който споделя, че откакто той си е отишъл, тя живее като "немъртво нощно създание". "Той беше любовта на живота ми, лампата на душата ми", споделя О'Конър.

Снимка: Официален профил в Twitter

Не са малко хората, които споделят, че приживе Шиниъд така и не получи признанието и най-вече извинението за отношението, което получи. Още повече, че години по-късно твърденията й за насилието над деца от църковни служители, беше потвърдено.