В навечерието на церемонията по коронацията на британския крал Чарлз Трети шивачите от "Савил Роу" - известната с производството на елегантни костюми лондонска улица, се надпреварват в подготовката на червено-златистите войнишки униформи, украсени с новата отличителна емблема на краля, предават чуждестранните медии.

Шивачите от тази емблематична улица са обличали членовете на кралското семейство в продължение на повече от 150 години. Техният занаят получава особено голям тласък благодарение на Чарлз Трети, който подкрепя фермерите, тъкачите и мелниците, където се произвеждат тъканите.

"Това е истинска чест", каза военният шивач Джулс Уокър. "Всички работим усилено. Има много за правене. В деня на церемонията всичко ще изглежда фантастично. Ще можем да видим плодовете на труда си и да се гордеем с тях."

Предишни събития, свързани с кралското семейство, като миналогодишния платинен юбилей, отбелязващ 70-тата годишнина на управление на кралица Елизабет, както и сватбата на принц Хари и Меган Маркъл през 2018 г., повишиха интереса към майсторството на фирмите от "Савил Роу". Сред клиентите на шивачите от лондонската улица са били също Уинстън Чърчил, Чарлз Дикенс и Кари Грант.

Снимка: АР/БТА

Новата отличителна емблема върху униформите на войниците ще бъде заменена с короната на Чарлз от династията на Тюдорите.

Уилям Скинър от шивашката къща "Дейдж и Скинър" обясни, че униформите се запазват с десетилетия. Фактът, че дрехите се подновяват и освежават, вместо да се правят нови, пък е в тон с усилията, които Чарлз Трети полага в името на опазването на околната среда, пише БТА. Големите имена на "Савил Роу" могат да се похвалят с подкрепата на кралското семейство, но в замяна са длъжни да продължат да подобряват устойчивостта си. От тях се очаква да предоставят сметките си за ток, както и да докладват как са намалили използването на опаковъчни материали или осветление.

Крал Чарлз Трети, който често е сниман със същите костюми, които носи от десетилетия, е дългогодишен защитник на "най-бавната мода".

Снимка: АР/БТА

"Аз съм от хората, които мразят да изхвърлят каквото и да било", каза той за британското издание на сп. "Voguе" през 2020 г. "Следователно бих предпочел дрехите ми да бъдат подновявани или дори закърпвани, ако е необходимо, отколкото да ги изоставя."