Суперзвездите от южнокорейската група BTS предизвикаха дебат за задължителната казарма на най-високо политическо ниво в родината си и заради тях се обсъжда възможност за голяма промяна на правилата. Момчетата от бандата пораснаха, наближават 30-годишна възраст и според местното законодателство е крайно време да изпълнят военния дълг си към родината. Продължаващата две години служба обаче може да има сериозно отражение върху кариерите им.

Трябва ли звезди от ранга на членовете на BTS поставили родината си на световната музикална карта, да прекратяват принудително изявите си за толкова дълъг период от време, за да влязат в казармата?

Парламентарна комисия обсъжда въпроса и възможности за намаляване на срока на задължителната служба в армията до три седмици за кей поп изпълнители. Появиха се и предложения те изобщо да не служат. В Република Корея казармата е задължителна за всички здрави мъже на възраст между 18 и 28 години. Специално изключение беше прието през 2019 г. за придобили световна известност звезди, като те получиха право да отлагат службата до 30-годишна възраст. Но не повече, а най-големият от певците в BTS Джин в началото на декември т.г. ще навърши 30 г.

Снимка: АР/БТА

Още през месец април от мениджърската компания на кей поп групата "Big Hit" обявиха, че някои от членовете на бандата са притеснени заради неяснотата около отбиването на задължителната военна служба и призоваха за вземането на решение. Твърди се, че седмината музиканти искат да изпълнят дълга си към родината.

При действащите в момента правила влизането в казармата за BTS ще означава принудително прекратяване на музикалната кариера за срок от поне две години, а групата е на върха на славата по целия свят, популяризира културата на страната си и носи сериозни приходи в държавната хазна. През 2018 г. южнокорейска организация изчисли, че икономическите ползи за азиатската страна от най-известната кей поп формация ще възлизат на около 43 милиарда щатски долара (56 милиарда вона) в периода между 2014 г. и 2023 г., припомня Ройтерс.

Повече от 100 милиона са почитателите на BTS и по ирония на съдбата са наричани Армията. Всичко, свързано пряко или косвено с кей поп бандата, е обречено на успех и носи значителни постъпления.

Снимка: АР/БТА

От дебюта си на музикалната сцена през 2013 г. групата се превърна в световна сензация не само с хитове, но и със социалната си ангажираност в кампании, целящи младежите да получат повече права и възможности за развитие. BTS е първата азиатска група, която спечели наградата за артист на годината на Американските музикална награди през 2021 г., а през май т.г. музикантите бяха посрещнати в Белия дом от президента на САЩ Джо Байдън, за да обсъдят престъпленията от омраза, извършвани срещу азиатци.

Неяснотата около отбиването на военната служба се смята за основна причина BTS да обяви през месец юни т.г., че временно спира изявите си и това потопи в скръб милионите почитатели. Официално мотивът е, че всеки от седемте членове на групата иска да се фокусира върху собствените музикални проекти, но запознати твърдят, че изпълнителите са в сериозен стрес заради очакваното решението на парламента.

"Музикантите казаха, че са изтощени и искат почивка, но истинската причина е военната служба на Джин", заяви пред местни медии депутатът Йон Сан-хьон, който е предложил поправката в законодателството за намаляването на задължителната военна служба за кей поп звездите на три седмици.

Снимка: Getty Images

Министърът на отбраната на Република Корея Лий Йон-суп по време на заседание на парламентарната комисия се опита да внесе успокоение, като заяви, че дори и по време на военната си служба музикантите ще могат да продължат участията си по световните сцени. "Дори и ако влязат в армията, ще има начин да им се даде шанс да пеят и да участват заедно, ако имат планирани концерти в чужбина", каза той, цитиран от Ройтерс. Според него "много хора високо ценят (действащи артисти) в армията и това може да помогне за повишаване на популярността им още повече."

Част от южнокорейските политици възприемат кей поп звездите като нещо повече от обичайните известни личности. Това обяснява и призивите, включително и от бивш министър на културата, BTS да бъдат освободени от задължителната военна служба заради значителния принос на музикантите за международната репутация на Южна Корея.

Според допитване на "Gallup", направено през месец април, 60 процента от южнокорейците подкрепят закон, освобождаващ изцяло успелите кей поп звезди от военна служба, а 33 процента са против.

Критици обаче веднага предупредиха, че подобна мярка би променила правилата за военна служба в полза на привилегированите.

Снимка: Getty Images

Всъщност BTS съвсем няма да бъдат единствено изключение от правилата за задължителна военна служба в Република Корея, пише БТА. През годините е разрешавано дълго отлагане или направо опрощаване на задължителната военна служба на спортисти, донесли на родината си медали от олимпийски или азиатски игри, както и на класически музиканти, завоювали отличия на престижни световни форуми.

Засега не е ясно кога парламентарната комисия ще се произнесе, но BTS са все по-притеснени заради наближаването на декември и 30-ия рожден ден на Джин.