Шути Гатва ще вземе мантията от Джоди Уитакър в британския научно-фантастичен сериал "Доктор Кой", предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на BBC.

Това слага край на спекулациите за следващия емблематичен Повелител на времето.

В момента той участва в продукцията "Секс образование" на стримийнг платформата Netflix. Актьорът е в ролята на хомосексуалист, чието семейство е силно религиозно.

Шути Гатва, който е на 29 години, е роден в Руанда, но е израснал в Шотландия. Той е единственият засега чернокож актьор, на когото е поверена главната роля в емблематичния британски научнофантастичен сериал.

Embed from Getty Images

През 2017 г. Джоди Уитакър стана първата жена в централната роля в "Доктор Кой". Тя я пое от Питър Капалди. Последният епизод на шоуто с нейно участие е планирано да бъде излъчен по-късно тази година.

Оригиналната продукция "Доктор Кой" се излъчва между 1963 г. и 1989 г. Поредицата е възобновена през 2005 г., а в главната роля се превъплътиха Кристофър Екълстън, Дейвид Тенант и Мат Смит, освен Капалди и Уитакър.

"Тази роля и това шоу означават толкова много за толкова много хора по света, включително и за мен, и всеки от моите невероятно талантливи предшественици се справя с тази уникална отговорност и привилегия... Ще положа всички усилия да направя същото", заявява Гатва в разпространено изявление. Той споделя, че е изпитва смесица от дълбоко уважение, повече от вълнение и малко страх.