Арнолд Шварценегер отправи призив към Путин да спре войната. Актьорът и бивш губернатор на Калифорния очертава историята и личните си спомени от Русия във видео в Туитър, вижданията си за конфликта и необходимостта той да спре.

Той моли хората да споделят обръщението му и ги предупреди, че от тях се укрива истината.

Когато бил на 14 години, негов приятел го поканил във Виена да гледат шампионата по вдигане на тежести. Първият човек вдигнал над главата си 200 кг. е Юрий Власов и този рекорд Арнолд още помни. Успял да отиде зад кулисите и Юрий Власов се здрависал топло с него и му се усмихнал.

"Най-силният човек на земята беше толкова мил с мен! Няма да забравя този ден. Баща ми искаше да махна плаката на Власов от стаята ми, защото татко е бил войник на нацистка Германия през Втората световна война, и  е бил въодушевен от лъжите на своето правителство. Години по-късно, когато снимах "Червена топлина" в Русия се видяхме с Юрий отново и ми подари тази синя чашка за кафе, още пия от нея. Това не е война на руския народ, това е война на управляващите в Кремъл. Светът осъжда това - загинали хора в болници, родилни домове, 3 милиона бежанци. Това е хуманитарна криза. Хиляди руски войници също загиват. Когато виждам да вадят бебе от руините там, все едно гледам документален филм за Втората световна война. Баща ми беше с разбит живот, чувстваше се виновен докрая и се обръщам към вас руски войници - не ставайте като баща ми".

В 9-минутното видео Терминатора отправя апел към Путин: ""На президента Путин казвам: Вие започнахте тази война. Вие водите тази война. Можете да спрете тази война."

Шварценегер беше първата западна филмова звезда, която направи филм в Москва през 1988 г., именно "Червена топлина". Той също изказа възхищение от протестиращите срещу войната в Русия.

Командо е категоричен: "Светът видя вашата храброст. Знаем, че сте понесли последствията от вашата смелост. Вие сте били арестувани. Вие сте в затвора. И сте били бити. Вие сте моите нови герои."

Шварценегер също така заяви, че част от целта на заснемането на видеото е да се опитат руските войници да разберат по-добре обстоятелствата около конфликта.