Сидни Поатие - последната жива легенда от Златната епоха на Холивуд и първият тъмнокож актьор, отличен с "Оскар" за най-добра мъжка роля, почина на 94 години.

Голяма фигура в Седмото изкуство, той беше известен с филмите "Познай кой ще дойде на вечеря", "Среднонощна жега" и "Лилии на полето", за който спечели и "Оскар".

Новината бе съобщена от Фред Мичъл, министър на външните работи на Бахамите. Мичъл го описа като велик сънародник и личен приятел.

Животът на Поатие е изключително интересен. Родителите му били фермери на Бахамите и отишли да продават зеленчуци в Маями, където Сидни се родил два месеца преждевременно на 20 февруари 1927 година, което пък му дало автоматично американско гражданство. Той израства на Бахамите, но се премества в Америка, когато е на 15, за да изиграе първата си главна филмова роля само една година по-късно в "Училищна джунгла" през 1955 г.

Embed from Getty Images

За играта си в "Непокорните" от 1958 година, получава номинация за най-добър актьор заедно с колегата му Тони Къртис.

Шест години по-късно става печели "Оскар" за най-добър актьор за участието си в "Лилии на полето". Дензъл Уошингтън изказа възхищението си към Поатие, когато стана вторият тъмнокож, спечелил "Оскар" за най-добър актьор за филма от 2001 г. "Тренировъчен ден", с думите: "Винаги ще те следвам, Сидни. Винаги ще вървя по твоите стъпки. Няма нищо друго, което бих предпочел да правя, сър". 

Снимка: Getty Images

За последно той се появи на Оскарите през 2014 г., за да представи претендентите в категория "Най-добър режисьор" заедно с Анджелина Джоли. Той обра овациите на присъстващите, а Джоли му каза: "Ние сме ти длъжници".

Снимка: Getty Images

След смъртта през 2020 г. на Кърк Дъглас Поатие той бе смятан за последната от големите звезди от Златната епоха на Холивуд. Поатие имаше още две номинации от Академията за кино изкуство, десет - за "Златен глобус", шест за БАФТА и много други. В продължение на 10 години до 2007 г. той дори бе посланик на страната си в Япония.

Знаменитости отдадоха почит на Поатие

Знаменитости отдадоха почит на починалия актьор Сидни Поатие, превърнал се в културен символ, предаде Асошиейтед прес.

"Няма да забравя никога елегантността и класата, която този човек демонстрира през целия си живот, примера който ми даде, не само като чернокож, но като човешко същество . . . Всичко, което мога да кажа е: благодаря, благодаря за примера и за невероятния дар. Но преди всичко, благодаря, че искаше да споделяш себе си, за да ни направиш по-добри" - написа актьорът и режисьор Тайлър Пери във Фейсбук.

"Не мога да опиша с думи как работата ти промени из основи живота ми. Достойнството, нормалността, силата, изключителността и наелектризирането, което придаваше на ролите си, показа на всички ни, че и като чернокожи сме важни! ! ! Това беше чест . . . написа актрисата и режисьорка Вайола Дейвис в Инстаграм.

"Ако искаш небето, ще напиша по него с букви на височина хиляди метри: На Учителя. с любов. Сър Сидни Поатие. Почивай в мир. Той ни показа как да се протегнем към звездите" - актрисата и телевизионна водеща Упи Голдбърг в Туитър.

"Един от най-великите актьори на своето поколение. Всички сме преживели нашата ера Поатие. Като израснах през 70-те, трябва да кажа, че "Събота вечер в предградията" е първият филм, който съм гледал . . . почивай в мир. . . Благодаря" - написа музикантът Куестлав в Инстаграм.

"Сър Сидни Поатие, ярката ти светлина никога няма да изгасне. Вратите, които отвори и пътеките, които начерта, ще продължат да проправят път за мечтаещите. Ти показа на света, че с идеи и качества всичко е възможно" - музикантът Лени Кравиц в Туитър.