На 20 януари 2022 година Симеон Сакскобургготски и Маргарита, Царица Българска и Херцогиня Саксонска честват диамантена сватба или 60 години от подписването на гражданския си брак. 

На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на Белгийския Крал, извършва първата от трите сватбени церемонии, които организират двамата. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак.

Вижте снимки от сватбата им >>

На следващия ден красивата църква във Вевей е препълнена с народ. За щастливото събитие са поканени роднини, както и българи от четирите посоки на света. Благославянето на брака извършва митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария. Кумове са Дмитрий Романов, племенник на последния руски цар, и Княгиня Мария Луиза. Главата на булката е украсена с българската царска корона, инкрустирана със скъпоценни камъни в цветовете на българския трибагреник.

"Много е сложно да разтрогнеш три брака - почти невъзможно", често се шегува Царица Маргарита.

Н.В. Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита се запознават преди царят да постъпи във Военната академия в Съединените щати. Маргарита му прави силно впечатление, но пътищата им се разделят.

Снимка: Личен архив на царското семейство

Техни Величества се срещат случайно за пръв път през 1958 г. в нощта на празника на Сан Хуан в мадридския клуб "Пуерта де Йеро". "На практика това беше единственият танц, който танцувах в Пуерта де Йеро, защото това място не ми харесваше много. Когато я видях, тя изглеждаше някак много тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше изключително красива, грациозна и одухотворена. Казах й, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: Виж ти, аз пък ще ходя там през декември на гости на една приятелка", разказва след години Цар Симеон ІІ.

Надежда му дава новината за предстоящето й гостуване при приятелка в Америка. Научил адреса, Царят й изпраща покана за годишния бал на академията, но заминаването й за Япония не позволява да се видят. Срещат се отново в Мадрид през лятото на следващата година.

Решават да се оженят, но отново възниква религиозен проблем, тъй като Маргарита е католичка. Римската църква поставя изискване - некатолическата страна да даде писмено обещание, че децата от този брак ще бъдат кръстени католици. Симеон не би могъл да приеме това, без да наруши Търновската конституция. Обръща се към виден адвокат, експерт по брачни въпроси, който намира прецедент през 1938 г. в Япония. Местният епископ поел отговорността за брака между католичка и губернатор-шинтоист, без да изисква каквито и да било гаранции.

За да преодолее трудностите, Н.В. Симеон ІІ посещава два пъти Ватикана. Приет е от Папа Йоан ХХІІІ, когото наричат "Българския папа". Светият отец, прекарал повече от десет години в България, съхранява топли чувства към Царското семейство.

Снимка: Личен архив на царското семейство

Царицата майка Иоанна също се включва в търсенето на решение, използвайки добрите си отношения със Светия отец - някогашен нунций в София Монсеньор Ронкали. Усилията им се увенчават с успех. На 10 август 1961 г. Нейно Величество Царица Иоанна обявява годежа.

През май 1961 г. е обявен годежът на Хуан Карлос Бурбонски и София Гръцка, която е православна. В същото време в Рим все още заседава Вторият ватикански събор, чиято цел е подобряване отношенията между Католическата и Православната църква. Тези обстоятелства спомагат за благоприятното развитие на събитията.

Петте деца на царското семейство - княз Кардам Търновски, който вече е покойник след тежка катастрофа, княз Кирил Преславски, княз Кубрат Панагюрски, княз Константин Асен Видински и княгиня Калина израстват в атмосферата на любов и разбирателство. Всички заедно спортуват, пътуват, родителите им предават любовта си към природата. Получават добро образование и говорят свободно по няколко езика. Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита се радват и на 11 внуци.

Преди четири години в отговор на въпрос, в интервю на Dir.bg "Ако трябва да се ожените пак, ще бъде ли за същата жена?", Сакскобургготски отговаря в шеговития му стил: "Олеее, това е много опасен въпрос... политически некоректен. (Смее се.) И особено отговорът ми. Ами мисля, че щом като сме се понасяли 56 години... би било логично да съм рецидивист."

Когато Цар Симеон ІІ решава да се върне в Родината и създава НДСВ, Царица Маргарита го подкрепя и го последва с готовност, въпреки че това я отделя от децата, дома и приятелите в Мадрид. С хумор тя си спомня за пристигането в двореца Врана, когато трябвало да прекарат първата нощ в спални чували.

Царицата бързо печели симпатиите на хората с естественост, деликатно присъствие и леко стеснителната си усмивка. Мнозина я виждат да се разхожда из София, да пътува с градския транспорт, да кара колело, да се разхожда в планината. Не търси публичност за благотворителната си дейност - една от традициите в царското семейство, която тя съхранява. Деликатно подкрепя съпруга си във важните и в трудните моменти. А Царят често търси с поглед присъствието й, когато двамата трябва да присъстват на официални събития.

Снимка: Личен архив на царското семейство

Преди години в интервю за испанското списание "Hello" Сакскобургготски заявява за съпругата и децата си: 

"Тя е до мен цели 57 години и се е справяла с всички обстоятелства. Знаете ли, беше много трудно за семейството ми, тъй като медиите твърдяха, че със завръщането си ще се опитам да възстановя монархията и уредя децата ми на ключови позиции, разбира се всичко това беше несправедливо. Затова, вместо да оставя семейството ми, да бъде до мен и да ме подкрепя, аз ги призовах да стоят далеч от България, за да не се създават проблеми. Единственият, когото не критикуваха, беше единият от синовете ми, лекар".

Сакскобургготски и доня Маргарита остават да живеят в България, в двореца Врана, но децата и внуците им остават да живеят извън страната. 

Да са живи и здрави и дай Боже всеки му диамантена сватба!