Последните желания на Арета Франклин относно нейното наследство все още не могат да бъдат изяснени пет години след смъртта й. Следващият понеделник започва необичаен съдебен процес, за да се определи кое от двете ръкописни завещания, включително това, намерено във възглавниците на дивана в нейния дом, ще определя как да се процедира с имуществото й, съобщава АП.

Кралицата на соула, която има четирима сина, нямаше официално, написано на машина завещание, въпреки че години наред имаше здравословни проблеми и се е опитвала да го направи. Но според законите на Мичиган все още е възможно да се вземат предвид други документи - написани от нея с драсканици, задрасквания и трудни за разчитане пасажи.

Спорът изправя един срещу друг синовете на звездата. Тед Уайт II вярва, че документ от 2010 г. трябва да контролира основно имуществото, докато Кекалф Франклин и Едуард Франклин предпочитат документ от 2014 г. И двата документа са открити в дома на певицата в предградие на Детройт, месеци след смъртта ѝ от рак на панкреаса през 2018 г. на 76-годишна възраст.

Снимка: БТА

Франклин беше световна звезда в продължение на десетилетия, известна с хитове като "Think", "I Say a Little Prayer" и "Respect". След смъртта ѝ към нея се отнасят като към кралска особа, а тялото ѝ е транспортирано в ретрокатафалка "Кадилак" от 1940 г. до музей в Детройт, който хиляди хора посещават за поклонение през август 2018 г.

Снимка: Getty Images

"Тя беше дивата на народа", каза тогава социологът Майкъл Ерик Дайсън.

Веднага стана известно, че Франклин е починала без завещание, което означава, че четиримата ѝ синове вероятно трябва да си поделят активи на стойност милиони, включително недвижими имоти в предградията на Детройт, кожи, рокли, бижута и бъдещи хонорари от произведенията ѝ. Една от племенниците й, Сабрина Оуенс, се съгласи да бъде личен представител или изпълнител на наследствените имоти.

"Моят съвет е: действайте бавно, бъдете внимателни и умни", каза на синовете на Франклин нейният приятел, бизнесменът Рон Мотън, по време на погребението.

Месеци по-късно, през пролетта на 2019 г., работата с наследството се обръща с главата надолу. Оуенс съобщава, че в шкаф е намерено ръкописно завещание от 2010 г., а друго ръкописно завещание, датирано от 2014 г., е открито в тетрадка под възглавници на дивана в дома на Франклин.

Между документите има разлики, въпреки че и в двата се посочва, че синовете ще си поделят доходите от музика и авторски права. В по-старото завещание Уайт и Оуенс са посочени като съизпълнители и се казва, че Кекалф и Едуард Франклин "трябва да посещават бизнес курсове и да получат сертификат или диплома", за да се възползват от наследството.

Но във версията от 2014 г. името на Уайт е зачеркнато като изпълнител и на негово място е посочен Кекалф Франклин. Не се споменава за бизнес курсове. Според тази версия Кекалф Франклин и внуците му ще получат основния дом на майка му в Блумфийлд Хилс, който е оценен на 1,1 млн. долара, когато тя умира, но днес струва много повече.

"Това е перлата в короната", казва Крейг Смит, адвокат на Едуард Франклин.

Снимка: AP/БТА

През 2014 г. Арета Франклин пише, че роклите ѝ могат да бъдат продадени на търг или да отидат в института "Смитсониън" във Вашингтон. И в двата документа тя посочва, че най-големият син, Кларънс, който живее под попечителство, трябва да бъде редовно подпомаган.

"Две несъвместими завещания - не могат и двете да бъдат взети предвид. В такива случаи по-новото завещание отменя предишното", казва Чарлз Макелви, адвокат на Кекалф Франклин, в съдебно заявление в полза на документа от 2014 г.

Но адвокатът на Уайт, Кърт Олсън, заяви, че завещанието от 2010 г. е нотариално заверено и подписано, докато по-късната версия е "само проект".

"Ако този документ е бил предназначен да бъде завещание, тя трябваше да е положила повече грижи за него, а не да го пъхне в тефтер под възглавниците на дивана", каза Олсън.

Симаско, преподавател по право, заяви, че в Мичиган последните желания могат да бъдат изпълнени чрез неформално завещание.

"Ако, както си седите една неделя следобед, започнете да пишете собственоръчно завещание - законът го позволява, стига да се спазват правилата: да е написано на ръка, да е датирано и подписано", каза той.

В продължение на пет години наследството на Арета Франклин е било поемано от трима изпълнители. Племенницата Оуенс се отказа през 2020 г., като се позова на "разрив" между синовете.

Тя беше наследена от Реджиналд Търнър, местен адвокат, който е бил и президент на Американската асоциация на юристите. Последният му счетоводен отчет през март показва, че през предходния 12-месечен период имотите на певицата са имали приходи от 3,9 млн. долара и подобен размер на разходите, включително над 900 000 долара за правни услуги на различни фирми.

Общата стойност на активите е определена на 4,1 млн. долара, предимно парични средства и недвижими имоти. Творческите произведения и интелектуалната собственост на Франклин са подценени само с условна номинална стойност от 1 долар.

От 2020 г. насам от наследството са изплатени поне 8,1 млн. долара на данъчните служби, които са изявили претенции след смъртта на певицата, показват съдебните документи.

ИЗБРАНО