Сийл е британски певец, който през годините се отличава със своя мек и мелодичен глас и не особено сложни като композиция песни. Сред най-известните му хитове са "Killer", "Crazy" и "Kiss from a Rose".

Снимка: Getty Images

Роден е на 19 февруари 1963 г. в Лондон, в нигерийско семейство. Още, когато е бебе родителите му го дават за осиновяване в Есекс, защото нямат възможност да го гледат. Когато е на 4, майка му идва да си го вземе обратно в Лондон. Певецът споделя, че никога не е бил в добри отношения с майка си, а баща му често го пребивал, защото така смятал, че ще го превърне в стойностен човек, който да стане лекар или адвокат. Напуска дома си, когато е тийнейджър и се връща единствено, за да вземе пепелта на баща си и да я отнесе в Нигерия.

Снимка: Getty Images

Интересът му към музиката се ражда, когато негов учител забелязва таланта му и го убеждава да пее на едно събитие за учители и родители. Неговите родители изобщо не харесвали този негов интерес, но когато го чуват да пее за пръв път разбират, че това е неговото призвание.

Обаче, преди да започне да се занимава с музика сериозно, Сийл учи архитектура. Решава, че това е по-добрата алтернатива на това да се върне обратно при родителите си. Музиката си остава негова мечта, но я скрива някъде надълбоко в съзнанието си, където да не ѝ обръща внимание. Сериозно обмисля да се занимава в тази сфера, когато е на 23. Тогавашната му приятелка му купува няколко музикални инструмента и му казва, че трябва да се качи на сцена и че бъдещето му не включва архитектура.

Снимка: Getty Images

Пробивът му не идва веднага. Всъщност, първоначално не жъне почти никакъв успех, защото не може да се определи какъв тип изпълнител е.

"Звукозаписните компании казваха едно и също: "Има хубав глас, но не съм сигурен какъв е". И бяха прави. Нямах идентичност. Можех да пея, но нямах глас" казва той пред "The Guardian".

Негов приятел го съветва да слуша и да се учи от други изпълнители като Джими Хендрис и Лед Цепелин. Осъзнава защо никоя компания не иска да подпише с него и не прави музика, за да се отдаде на проучване и да открие собствения си стил.

Снимка: Getty Images

"Излязох и купих всичко на тези артисти, до което успях да се добера и това се превърна в моята Библия."

Първите му истински хитове излизат през 1990 г. - "Killer" и "Crazy". Започва да пее в местни клубове с фънк група, докато не му се отдава възможност да замине в Япония, където да изнесе 4 концерта. На връщане групата предлага да направят спирка в Тайланд и тогава Сийл разбира, че скоро няма да се прибере. Чак след година участия в местни барове успява да напусне Азия.

"Killer" се задържа на върха на класациите цял месец и покрай него певецът получава първата си сделка със звукозаписна компания. Таи голямо уважение към продуцента и основател на компанията "ZTT". Според Сийл, именно той е този, който има най-голяма заслуга за последвалия му успех. Освен това си дава сметка колко е важно човек да е мотивиран, когато работи по каквото и да е, особено нещо, което обича.

Снимка: Getty Images

Дебютният му албум "Seal" е успешен и му носи 3 номинации на Британските награди в категориите - "Най-добър британски изпълнител", "Най-добро видео" ("Killer") и "Най-добър британски албум". През 1991 г. "Crazy" набира популярност и покорява върхове. Това е и сред една от разпознаваемите му международно песен.

През 1994 г. излиза вторият му албум, който също се справя много добре на пазара, а в него е включена и любимата класика на много хора "Kiss from a Rose". Песента първоначално не се приема добре от критиците и остава незабелязана, докато не се появява режисьорът Джоел Шумахер, който много харесва песента и предлага да бъде включена във филма му "Батман Завинаги" (1995 г.). Оттогава "Kiss from a Rose" се превръща в най-големия хит в кариерата на Сийл. Песента печели награда "Грами" в категориите "Запис на годината" и "Песен на годината" през 1996 г.

Следващите му албуми така и не достигат нивото на първите два, а Сийл постепенно решава, че е по-добре да пуска самостоятелни песни вместо албуми. Така напрежението е по-малко, не е нужно песните му да си отиват и не зависи толкова много от звукозаписната компания.

"Не мисля, че бих могъл да правя албуми, както преди. Отделните песни дават повече свобода и мога да издавам всяка от тях, когато пожелая. Освен това в днешно време не мисля, че албумите са толкова практични или ефективни" споделя пред "Билборд".

Единственият скандал, в който певецът попада е свързан с участието му на събитие в Грозни, Чечня, което се превръща в парти за рождения ден на Рамзан Кадиров - президентът на Чечня, който е извършвал множество престъпления срещу човешките права. На събитието присъстват и актьорите Жан-Клод Ван Дам и Хилари Суонк. Тримата са критикувани и Суонк се извинява, че е приела поканата, но Сийл решава да се защити в платформата "Туитър":

"Отидох там, за да изпълнявам МУЗИКА за местните. Аз съм МУЗИКАНТ и много бих оценил ако не ме намесвате във вашите политики".

С Хилари Суонк и Хайди Клум

Снимка: Getty Images

В продължение на десетилетия Сийл страда от паник атаки и пристъпи на тревожност. За пръв път се появяват, когато е на около 20 години и са провокирани от страха му от смъртта и провала. Една от паник атаките е толкова лоша, че го откарват в болница, мислейки, че е получил сърдечен удар. Започва да ходи на терапия и придобива повече емпатия към хората, които страдат от същото и нямат възможността да потърсят помощ.

"Няма причина да те е срам... нито да се чувстваш виновен, че си потърсил помощ и да говориш за това, независимо дали е с терапевт или с приятел. Тези неща трябва да се споделят" разказва за преживяванията си пред "Yahoo Lifestyle".

Когато е на 21 се проявява заболяването, което по нашите ширини познаваме като "вълчанка". Неговият случай е от по-леките, който влияе само на кожата, което обяснява белезите по лицето му, които го правят разпознаваем. Днес Сийл гледа позитивно дори на това, защото според него тялото също е изкуство и винаги ще има нещо, което да е отличително в чертите на всеки човек, както много песни или картини се различават една от друга заради стила си.

Стийл и Хайди

Снимка: Getty Images

Друг известен факт за него е връзката му с модела Хайди Клум, която започва през 2004 г. По това време тя е бременна и се разделя с мениджъра на "Формула 1" Флавио Бриаторе. Сийл ѝ предлага брак в иглу, направено специално за случая, а сватбата се състои на мексикански плаж. Певецът осиновява дъщерята на Клум, а двамата имат още три собствени деца - двама сина и една дъщеря. Хайди споделя колко добър баща е съпругът ѝ и каква е късметлийка, че именно той е мъжът до нея. Уви, след седем години брак двамата се развеждат поради различия.

Сийл, Джеймс Самуел, Джей Зи и Суис Бийтс на специална прожекция на „The Harder They Fall“ в Лос Анджелис през 2021 г.

Снимка: Getty Images

Днес Сийл може да не е толкова популярен, както през 90-те години, но това не значи, че не оставя своята следа в света на музиката. Единственото към което някога се е стремял е да даде нещо истинско и хубаво на хората, като в същото време остава здраво стъпил на земята, защото всеки ден си спомня откъде е тръгнал и колко му е било необходимо, за да стигне там, където е сега.

"Научих по трудния начин, че единственият човек, който може да накара нещата да се случат си самият ти, по същия начин, както аз накарах първия си албум да се случи."