Дуейн Джонсън - Скалата направи "историческо" дарение на Фондацията на Гилдията на екранните актьори и Американска федерация на телевизионните и радио артисти, докато членовете на профсъюза продължават да стачкуват, съобщават Скай нюз и Ти Ем Зи.

Предполага се, че 51-годишният бивш кечист и настоящ актьор е дарил минимум 1 милион долара, след като фондацията - благотворителна организация, свързана с актьорската гилдия, но не и част от нея - отправи призив за помощ към своите членове с най-високи доходи.

Благотворителната организация осигурява финансова помощ за 160 000 членове на профсъюза, които стачкуват от 2 май, след като поискаха по-високо заплащане и гаранции срещу неразрешено използване на техните изображения чрез изкуствен интелект, добавя БТА.

Президентът на фондацията Кортни Б. Ванс и изпълнителният директор Сид Уилсън казаха пред "Варайъти", че дарението на Джонсън има потенциала "да помогне на хиляди актьори".

"Това е най-голямото дарение, което някога сме получавали от едно лице наведнъж", каза г-н Уилсън и добави, че хората от стачката ще могат да си "гарантират прехраната, да осигурят безопасността на децата си и да поддържат автомобилите си в движение".

В социалните медии фондацията благодари на Джонсън за неговата "изключителна щедрост и историческо дарение", надявайки се, че това ще насърчи и други високопоставени и заможни членове да последват примера му.

След като стачката започна официално на 14 юли, нейният край все още не се вижда.