Съдия отхвърли иска на режисьора Роман Полански да бъде възстановено членството му в американската Академия за кинематографично изкуство и наука 2 години след като организацията, която присъжда наградите "Оскар", го изключи от редиците си заради изнасилване на малолетна, съобщават световните агенции.

Режисьорът заведе дело през април 2019 г. с искане съдът да застави киноакадемията да възстанови членството му, след като година по-рано организацията предприе рядък ход и изключи Роман Полански и обвинения в сексуални посегателства комик Бил Козби. Това се случи месеци след като киноакадемията прекрати членството на изпадналия в немилост продуцент Харви Уайнстийн.

Полански обжалва решението. През януари 2019 г. Академията за кинематографично изкуство и наука отхвърли жалбата му.

Във вторник съдия Мери Строубъл от Върховния съд на Лос Анджелис е постановила, че киноакадемията е била в правото си да изключи Полански, след като му е осигурила справедливо изслушване и го е предизвестила за прекратяването на членството му. Режисьорът твърдеше, че не е бил уведомен за изключването си.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Tout Pipole (@tout_pipole) на

Харланд Браун, адвокатът на Роман Полански, е заявил, че режисьорът и носител на "Оскар" не планира да обжалва решението на Строубъл.

"Членството в киноакадемията не означава нищо за Роман и няма да пилеем средства за безсмислено обжалване. Полански е един от най-големите режисьори в историята на киното. Изкуството му ще оцелее дълго след като академията вече ще е забравена реликва", се посочва в изявлението, направено от Браун.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Düzce Sinema Topluluğu (@sinemaduzce) на

Роман Полански, отличен с режисьорски "Оскар" за "Пианистът", се призна за виновен в незаконен секс с непълнолетна през 1977 г. и избяга от САЩ следващата година, припомня БТА. Оттогава кинодеецът живее във Франция.

Към датата на изключването му от киноакадемията през май 2018 г. Полански е член на организацията от близо 50 години. Филмите му са номинирани за 28 "Оскар"-а.

Жертвата на режисьора, Саманта Гейнър, преди години оповести, че му е простила, и дори подкрепи иска му за възстановяване на членството му в Академията за кинематографично изкуство и наука, отбелязва Франс прес.