Съдия в Лос Анджелис свали останалите обвинения срещу Харви Уайнстийн, след като той беше осъден на 16 г. затвор през февруари, съобщиха задокеанските издания.

Наричан в миналото "крал на киното", продуцентът на успешни филми като "Криминале" беше осъден за нападение и сексуално насилие над руската манекенка Евгения Чернишова в хотел в Бевърли Хилс през 2013 г.

От 2017 г. досега множество жени отправиха подобни обвинения към Уайнстийн, а разкритията им дадоха началото на движението #МеТоо, което дори вдъхнови Холивуд да заснеме продукцията "Нейната дума". Продуцентът ще остане в затвора до края на живота си. Той вече излежава 23-годишна присъда за сексуално насилие в Ню Йорк.

Съдебните заседатели в Лос Анджелис не постигнаха единодушие за произнасяне на присъда по обвиненията на други две жени - една от тях е Сибъл Нюсъм, съпруга на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм.

Съдебните власти трябваше да вземат решение дали да се започне нов процес по обвиненията на двете жени.

Прокуратурата на Лос Анджелис взе решение да не започва нов процес и това беше потвърдено от съдия във вторник. Адвокатите на Уайнстийн ще обжалват присъдата му в Лос Анджелис. Уайнстийн оспорва и присъдата, произнесена в Ню Йорк.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На процеса в Лос Анджелис, който се водеше от октомври до декември, четирите жени-жертви на Уайнстийн бяха анонимни. По-късно две от тях, Сибъл Нюсъм и Евгения Чернишова, разкриха самоличността си пред медиите.

Прокуратурата представи Харви Уайнстийн като сексуален хищник. Продуцираните от него филми имат над 330 номинации за наградата 'Оскар" и 81 статуетки. Този факт дълго време възпира жертвите му да говорят от страх какви биха били последствията за кариерата им.

Адвокатите на продуцента изразиха съмнения в думите на жените и обърнаха внимание на липсата на данни за криминално деяние. Процесът завърши с присъда, пише БТА. Съдебните заседатели взеха решение по обвиненията на Евгения Чернишова, не се произнесоха по обвиненията на Сибъл Нюсъм и една от останалите анонимни за пресата жени и оправдаха Уайнстийн по обвиненията на друга анонимна жена.

От 2017 г. досега близо 90 жените, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу и Розана Аркет, са обвинили Харви Уайнстийн в сексуален тормоз, сексуално насилие или изнасилване. Давността в много от случаите е изтекла. Някои от жените свидетелстват за насилие още от 1977 г.

Снимка: АР/БТА