Мениджърът на звезди от шоубизнеса Скутър Браун, работил с музиканти от ранга на Джъстин Бийбър, Ариана Гранде, Деми Ловато, Давид Гета, обяви, че преустановява дейността си, за да се отдаде на родителските си ангажименти и да бъде пълноценен баща на трите си деца. Освен това той иска да се фокусира и върху задълженията си на главен изпълнителен директор на американско подразделение на южнокорейска корпорация от шоубизнеса.

В публикация в профила си в Инстаграм 43-годишният американец обясни, че е "баща на първо място, главен изпълнителен директор - на второ, и повече няма да бъде мениджър". И отбеляза, че е работил "24 часа в денонощието, седем дни в седмицата" през целия си "зрял живот", но вече е "време да влезе в нова роля". В бизнеса той е от повече от две десетилетия и е смятан за един от най-успешните музикални мениджъри в света в последните години.

Решението на Скутър Браун сякаш беше очаквано, след като преди около година най-големите музикални звезди, с които той работеше, го напуснаха. Според публикации в световни медии сред тях е Джъстин Бийбър, който е откритие на мениджъра и дължи успешната си кариера на него. Браун забелязва през 2008 г. изпълнение на 12-годишния канадец в Ютюб, след което го превръща в певец със световна слава.

Роденият в Ню Йорк Браун твърди, че от години иска да се оттегли от мениджърската си компания "Ес Би проджектс", за да се фокусира върху децата си, след като "личният му живот е претърпял няколко удара". Според изданието "Билборд" става въпрос за развода му от 2021 г.

Скутър Браун с бившата си съпруга

Снимка: Getty Images

Миналата година стана ясно, че пътищата на Скутър Браун със значителна част от клиентите му се разделихя, като сред тях бяха Ариана Гранде, Деми Ловато, Идина Мензел, Джей Балвин, Карли Рей Джепсън, Хилари Дъф. Това силно е повлияло на окончателното решение на музикалния агент, както той самият твърди. "Миналото лято... един от най-големите ми клиенти и приятели каза, че иска да разпери криле и да тръгне в нова посока. Бяхме преминали през толкова много неща заедно през последното десетилетие, но вместо да ме нарани - видях в това знак", написа той в профила си в Инстаграм.

Скутър Браун не разкрива коя от музикалните звезди го е подтикнала да прекрати мениджърската си дейност, но според "Билборд" най-вероятно става въпрос за Ариана Гранде. Тя също е сред звездите, отгледани от известния агент. Договорът й е сключен през 2013 г., като докато е под крилото на "Eс Би проджектс" изпълнителката издава шест албума, пожънали световен успех.

В публикацията си в Инстаграм Браун споменава, че "започнах работа с Джъстин и Ариана... още в началото на тийнейджърските им години.... Да видя как и двамата се превръщат в легенди, каквито са днес, винаги ще е едно от нещата, с които най-много се гордея". Приближени на Гранде твърдят, че тя го е уволнила, защото не е получила подкрепа от мениджъра си по време на разрива с бившия й вече съпруг Далтън Гомес и я е пренебрегнал, докато бил на почивка, писа "Билборд" тогава.

View this post on Instagram

A post shared by Scott Scooter Braun (@scooterbraun)

Миналото лято Браун запази мълчание, след като се появиха информациите, че клиентите му го изоставят. Реагира само с подигравателен пост в социалните мрежи.

Мениджърът нашумя и покрай голям скандал с Тейлър Суифт за правата върху първите й албуми. Разправиите започнаха през 2019 г., когато той купи лейбъла "Биг машин" (Big Machine), с който музикалната мегазвезда започна кариерата си. Така Браун придоби правата върху оригиналните записи на първите шест албума на певицата, която се опита да ги откупи, но безуспешно. И за да не получава компанията на Браун приходи от изпълненията й, Тейлър Суифт започна да презаписва и преиздава старите си продукции, като в новата версия в заглавията е добавено Taylor's Version.

Историята и скандалите между Браун и Суифт са разказани в излезлия преди дни нов документален филм от две части на "Дискавъри+", озаглавен Taylor Swift vs. Scooter Braun: Bad Blood. Премиерата му се състоя малко след като Браун обяви, че прекратява дейността си на мениджър.

View this post on Instagram

A post shared by Scott Scooter Braun (@scooterbraun)

И въпреки това Браун не излиза от шоубизнеса. Сега той планира да съсредоточи усилия над ангажиментите си като главен изпълнителен директор на компанията Hybe America. Това е подразделението за Северна Америка на южнокорейската фирма Hybe Corporation - продуцент на големи звезди на кей попа, сред които момчешки групи като Би Ти Ес, "Севънтийн". Според американски медии напоследък Браун бил изцяло фокусиран върху работата си в компанията. Тези задължения не му позволявали да участва в изграждането и развитието на кариерите на артистите, които представлява. Това започнало да дразни клиентите му, пише БТА.

View this post on Instagram

A post shared by TMZ (@tmz_tv)

Скутър Браун навлиза в сферата на шоубизнеса едва 19-годишен. В началото e ангажиран с организация на партита, които му дават достъп до звезди като Еминем, Лудакрис и др. През 2008 г. забелязва таланта на Джъстин Бийбър, като се превръща и в негов мениджър. Успешната кариера на канадеца е доказателство за уменията и качествата на Браун, който постепенно се превръща в агент на доста музикални звезди.

Скутър Браун има две номинации за награда "Грами" - през 2017 г. за работата си на продуцент и автор на песни в албума Purpose на Бийбър, а през 2022 г. - за продукцията Justice на канадеца.