Анимацията "Сляпата Вайша" на режисьора Теодор Ушев, която беше номинирана за "Оскар", става част от изложбите в Лувъра от 13 октомври, съобщават от "24 часа".

Краткият филм по разказа на Георги Господинов влиза в програма, посветена на най-добрите анимационни филми, съчетаващи графичното изкуство и киното.

В средата на юни Ушев получи награда на френската академия за филмово изкуство "Сезар" за "Сляпата Вайша".

Миналата година Ушев се появи грейнал на червения килим на "Оскарите", спретнат в костюм с перфектна кройка. Негова дама бе дъщеря му Алекс, която го е вдъхновила за образа на Вайша. "Сляпата Вайша" на Ушев обаче не успя да триумфира на церемонията. В категорията "Късометражен анимационен филм" Оскарът отиде при "Свирчо" на Pixar.

"Нямах големи надежди, но вечерта бе определено много вълнуваща, весела и забавна. Двете големи новини на церемонията - "Ла ла ленд" не спечели приза за най-добър филм, "Сляпата Вайша" - за късометражни анимационни ленти. И ако едното беше неочаквано, другото не буди изненади. Като цяло номинацията ни беше случайност. Моето лично мнение е, че вкусът на Академията не е най-доброто мерило за качество", обясни тогава Ушев пред БНТ.