Работата по първия филм, сниман в космоса, ще продължи на Земята поне до края на следващата година, предаде режисьорът Клим Шипенко, който се завърна в неделя от пътуването до Международната космическа станция (МКС) заедно с актрисата Юлия Пересилд и космонавта Олег Новицки.

Те дадоха онлайн пресконференция от Звездното градче, където се възстановяват след пребиваването в орбита.

Работното име на продукцията е "Предизвикателство". Шипенко каза също, че все още няма определена дата, на която продукцията ще бъде представена.

"Мисля, че ще бъде готов преди края на 2022 г. Тогава продуцентите и дистрибуторите ще изберат дата за излизане, която идеално да подхожда", заяви той.

Според него снимките на борда на МКС са се превърнали в истинско предизвикателство, тъй като заедно с Пересилд е трябвало да поемат отговорностите на цял снимачен екип. Режисьорът разказа също, че сценарият е бил променен в хода на работата "на базата на обстоятелствата". Шипенко разкри, че космонавтите давали съвети относно диалозите. "Това е нормален процес", допълни той.

"Благодаря на Антон Шкаплеров, благодаря на Олег Новицки, благодаря на Пьотр Дубров за това, че се присъединиха към нас и въпреки че имаха огромен брой задачи, които трябваше да изпълнят, продължаваха да работят с нас и през нощта", каза актрисата Юлия Пересилд.

Новицки похвали Шипенко и Пересилд, че не са създавали никакви проблеми по време на космическия си престой.

"Вчера им разказах честно, че първоначално имахме предразсъдъци към тях, но това много бързо се промени, защото те много бързо започнаха да работят. А и показаха доста добра подготовка... С тях се чувствахме много комфортно", допълни космонавтът, който беше на МКС от април.

Снимачният екип беше в космоса 12 дни, припомня БТА. Руските космонавти Пьотр Дубров и Антон Шкаплеров останаха на борда на МКС.