София Лорен е една от най-емблематичните и обичани актриси на всички времена. От бедно момиче, израснало в малък град в Южна Италия, тя се превръща в най-голямата звезда на Италия и световната слава не закъснява. Сред най-харесваните филми, в които е участвала, са "Бракът на италиански", "Слънчогледи", "Вчера, днес и утре", "Златото на Неапол" и много други, пише Oshte.bg

Трудно детство

Лорен е отгледана от майка си. Баща ѝ отказва да се ожени за майка ѝ след раждането на София и сестра ѝ, и почти изцяло отсъства от живота на децата си. Майката на Лорен поема ролята и на двамата родители. През целия си живот Лорен изпитва огромна благодарност към майка си, че я е научила на издръжливост и упоритост в един труден свят.

Embed from Getty Images

Детството на Лорен преминава в бедност и постоянна опасност за живота ѝ по време на Втората световна война. София Лорен, тогава София Шиколоне, родена на 20 септември 1934 г. в Рим, израства в малкото градче Поцуоли близо до Неапол, сред развалините от бомбардировки и вой на сирени. Нейното детство се определя от постоянна борба за оцеляване и дори след края на войната храната и подслонът често са били под въпрос. Тя намира убежище по време на въздушни нападения в киносалоните на Поцуоли, което ѝ осигурява истинско бягство от жестокостите на ежедневието.

Embed from Getty Images

Първи стъпки в киноиндустрията

През 1950 г. тя печели конкурс за красота и с парите от наградата се премества в Рим, за да преследва мечтата си да бъде актриса. Кариерата ѝ стартира в поредица от нискобюджетни комедии. На редица прослушвания операторите ѝ казват, че за да успее, трябва да помисли за пластична операция на носа и устата си. Лорен не последва съвета им и въпреки това успява да постигне огромен успех.

Embed from Getty Images

Тя привлича вниманието с първата си главна роля във филма "Аида" (1951), а през 1962 г. става първата жена, която печели "Оскар" за роля на чужд език. Тя изиграва Сезира в "Две жени" (1960) - овдовяла майка, която се бори със зъби и нокти, за да защити 13-годишната си дъщеря от ужасите на войната, нищетата и нападението.

Семейство и деца

През 1957 г. София Лорен се омъжва за известния филмов продуцент Карло Понти и двойката се радва на много щастлив брак до смъртта му през 2007 г. Когато те се срещат, той е с 22 години по-възрастен от нея и е голямо име във филмовата индустрия. Понти изиграва важна роля в развитието на процъфтяваща ѝ кариера, но талантът ѝ е доминиращ фактор за нейния успех.

Embed from Getty Images

След раждането на първородния ѝ син през 1968 година София Лорен започва да се появява по-рядко на екрана. През 70-те години нейните изпълнения в киното са предимно в италиански продукции.

Embed from Getty Images

Международни признания

Международното признание за отличителната актьорска кариера на Лорен включва "Оскар" за цялостно постижение (1991) и "Златен лъв" за цялостно творчество от филмовия фестивал във Венеция (1998).

На 1 февруари 1994 г. на Алеята на славата в Холивуд е открита 2000-та звезда на името на София Лорен.

През 2010 г. Лорен е удостоена с Премиум империал - една от най-престижните награди на Японската асоциация на изкуствата, присъждана за заслуги и постижения в областта на изкуството и ролята, която личностите изпълняват, за да обогатят хората по света.

Embed from Getty Images